Rusi optužili Darju Trepovu za ubistvo blogera: Objavljen i snimak eksplozije

0
Hina
Rusi optužili Darju Trepovu za ubistvo blogera: Objavljen i snimak eksplozije
Foto: Twitter / Vladlen Tatarski

Ruski istražitelji danas su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt-Peterburgu.

Tatarski, pristaša ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maksim Fomin, ubijen je u nedjelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja u zoni borbenih učinaka u istočnoj Ukrajini.

Istražno povjerenstvo za teška kaznena djela saopćilo je da je Trepova optužena za počinjenje "terorističkog čina organizirane skupine koji je prouzročio namjernu smrt". Dodali su da je postupala prema uputama ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Kremlj je jučer objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji s pristašama ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo vlasništvo je vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za ubistvo odgovorna skupina radikala, a ne Kijev. Mediji, među kojima je i državna agencija TASS, navode da je Darja Trepova osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u kipiću koji je predan blogeru.

Društvenim mrežama proširila se navodna snimka trenutka eksplozije. Upozoravamo da bi za neke čitatelje mogla biti uznemirujuća.

Danas odluka o pritvoru

Trepova je prebačena iz Sankt-Peterburga u Moskvu. Tužitelji bi danas trebali zatražiti od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru prije suđenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posmrtno odlikovao Tatarskog. "Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič (Vladlen Tatarski) posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost", stoji u odluci.

Prije Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionalista, u eksploziji automobila u blizini Moskve prošle godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije