Rostov na Donu: Zašto su Wagnerovci odabrali ovaj grad za početak pobune u Rusiji?

1
Radiosarajevo.ba
Rostov na Donu: Zašto su Wagnerovci odabrali ovaj grad za početak pobune u Rusiji?
Foto: EPA-EFE / Wagnerovac jutros u Rostovu

Nakon noći konfuzije i kaosa, zapovjednik grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da se nalazi u glavnom štabu ruske vojske u Rostovu na Donu.

Što je bilo još neobičnije, šef plaćeničke grupe poručio je kako njegovi borci kontroliraju vojne lokacije u gradu.

Te se tvrdnje ne mogu neovisno potvrditi, a Prigožin ima historiju davanja čudnih i netačnih izjava. Međutim, jasno je da je situacija u južnom ruskom gradu neizvjesna - i da bi previranja u regiji koja je tako strateški važna za Moskvu mogla imati dalekosežne posljedice za sukob u Ukrajini.

Pogledajte fotografije: Političari se provozali u novom sarajevskom tramvaju

Pogledajte fotografije: Političari se provozali u novom sarajevskom tramvaju

Šta se dogodilo?

Prigožin je u petak optužio ruske trupe za lansiranje raketnog napada koji je ubio desetine njegovih boraca. U onome što je označilo ozbiljnu eskalaciju sukoba između šefa Wagnera i najviših ruskih vojnih zapovjednika, Prigožin je rekao da će njegove snage marširati na Rostov.

U satima koji su uslijedili, snimci i slike na društvenim mrežama prikazuju naoružane muškarce na ulicama Rostova, oko sjedišta regionalne policije i u tenkovima postavljenim ispred sjedišta lokalnog vojnog zapovjedništva.

Guverner regije u kojoj se nalazi grad zamolio je ljude da se suzdrže od putovanja u centar grada i, ako je moguće, da ne izlaze iz svojih domova.

UŽIVO: Jevgenij Prigožin: 'Obustavljamo marš prema Moskvi, želimo zaustaviti rusko krvoproliće'

UŽIVO: Jevgenij Prigožin: 'Obustavljamo marš prema Moskvi, želimo zaustaviti rusko krvoproliće'

Zašto je Rostov značajan?

Rostov na Donu najveći je grad u južnoj Rusiji i glavni je grad regije Rostov koja se graniči s dijelovima istočne Ukrajine u kojima bjesni rat, piše The Guardian.

Grad – samo 100 kilometara od granice s Ukrajinom – dom je komande ruskog južnog vojnog okruga, čija se 58. kombinirana armija bori protiv ukrajinske protuofanzive, prema istraživačkom centru Instituta za proučavanje rata (ISW).

U Rostovu se također nalazi komandni centar ruske združene grupe snaga u Ukrajini kao cjelini i stoga je ključno logističko središte za rusku vojsku.

Doveo rat pred vrata Vladimira Putina: Ko je Jevgenij Prigožin?

Doveo rat pred vrata Vladimira Putina: Ko je Jevgenij Prigožin?

Šta to znači za sukob u Ukrajini?

Unatoč tome što tvrdi da kontrolira vojne lokacije Rostova, Prigožin je rekao da njegova operacija neće zaustaviti ruske ratne napore.

U svojoj izjavi u subotu rano ujutro, Prigožin je rekao da njegovi vojnici kontroliraju aerodrom, ali da avioni koji sudjeluju u ofanzivi na Ukrajinu "polijeću normalno" sa aerodroma.

U odvojenom (neprovjerenom) videu, Prigožin je viđen kako govori vojnim dužnosnicima da se njegovi plaćenici "neće miješati u njihovo zapovijedanje trupama", ali da njihove naredbe u Ukrajini dovode do velikih gubitaka.

"Došli smo ovdje da zaustavimo sramotu u zemlji u kojoj živimo", rekao je Prigožin, prije nego što je dodao: "Mi spašavamo Rusiju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije