Roditelji zabrinuti da svećenici vrbuju djecu u ruskom kampu

Radiosarajevo.ba
Roditelji zabrinuti da svećenici vrbuju djecu u ruskom kampu
Foto: Alexander Ryumin/TASS / Ilustracija
Početkom augusta, lokalna eparhija Ruske pravoslavne crkve objavila je svoj projekat "Zvona nad Kamčatkom", piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Sveštenici su, u kratkoj poruci na svom web siteu, najavili da će "održati sastanke i razgovore" u svim dječijim letnjim kampovima u regionu prije početka školske godine.

Članak koji je objavila crkva opisao je posjetu jednog svećenika u logoru Voshod (Izlazak sunca), tokom koje je govorio o historijatu zvona u crkvi i davao dheci šansu da zvone na minijaturnim zvonima. Posjeta je sprovedena u okviru zajedničkog programa između eparhije i Kamčatskog regionalnog Ministarstva omladine i obrazovanja.

Sedmicu dana kasnije, lokalni stanovnik Aleksej Nikolajev apelirao je na regionalno tužilaštvo da se pozabavi onime što on misli da je preosjetljivo za njegovu desetogodišnju kćerku u kampu ovoga lleta.

"Nije mi bilo stalo do toga dok to ne utiče na mene lično," rekao je. "U ljetnom kampu, neki svećenci razgovarali su s mojim dejtetom i to me je ljutilo. Prvo pročitao sam o tome na Kam 24 (informativnoj lokalnoj web stranici), a zatim sam, naravno, razgovarao s djetetom."

Nikolajev je zatražio od tužioca da podnese krivične prijave protiv svećenika i vladinih zvaničnika koji su organizirali događaje.

Kam24 je 20. augusta javio da su djeca u drugom kampu Mettalist krštena uz saglasnost zvaničnika u logoru.

"Vidio sam nekoliko vijesti na sajtu Kam24 o tome kako svećenici u logoru vrše masovno krštenje djece," rekao je Nikolajev za RFE .

"Bilo je izvještaja da su pripadnici Nacionalne garde ljubili neke (verske) relikvije. To su radili i tužioci. Ne znam tačno o kakvim relikvijama je riječ, ali neke vrste kostiju su bile dovedene u sve kancelarije".

Glasnogovornik eparhije priznao je u izvjavi za Kam24 da je bilo krštenja.

"Kršteno je četrnaestoro dece iz dječijeg popravnog doma broj 3 koji su se odmarali u dječijem kampu Metallist," rekao je glasnogovornik. Crkva je također saopćila da su lokalne kaluđerice bile kume deci koja su tek krštena.

"Imamo birokrate koji se bogate na štetu ostalih," rekao je Nikolajev. "I sada postoji i crkva, koja se takođe bogati na naš račun. Imam negativne poglede na religiju, crkve, ne samo na pravoslavnu crkvu, već na sve."

Direktorica kampa Voshod Olga Petukova, izjavila je za RSE da nije vidjela nikakav problem s prezentacijom crkve djeci u njenom logoru.

"Bila sam lično prisutna tokom cijelog predavanja," rekla je. "Otac Boris Murzin je došao i pričao djeci o zvonima u Rusiji i dao im priliku da zvone na zvoniku crkve. Ne razumijem zašto neki roditelji reagiraju na ovaj način. Na kraju krajeva, ovo je naša historija, dio našeg života. U toku čitavog predavanja riječ 'pravoslavna' nije izgovarana, cijela stvar se odnosila na historijsku stranu tog pitanja."

Iako je eparhija Kamčatke odbila da komentira priču za RSE, članak na websiteu crkve opisuje posjetu Voshodu kao "misionarski put".

Kritičari u Rusiji rekli su da su zabrinuti zbog bliskih odnosa Ruske pravoslavne crkve i Vlade čiji je predsjednik Vladimir Putin, kao i zbog njegovog utjecaja na kulturna i društvena pitanja.

Ina Zagrebina, advokatica specijalizirana za crkveno-državne odnose i koja je učestvovala u pisanju žalbe Nikolajeva, rekla je za RSE da zakon zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da se "uključe u aktivnosti verskih organizacija". Drugi zakoni štite decu mlađu od 18 godina, dodala je ona, rekavši da su vlasti dužne odgovoriti na pritužbe roditelja te djece.

"Misionarske aktivnosti ne trebaju se odvijati u dječijim kampovima," rekla je ona. "Druga stvar je da u ovom konkretnom slučaju ne govorimo o misionarskom radu već o izlaganju djeci historijskim i kulturnim vrijednostima."

Ona je rekla da će tužioci vjerovatno razmatrati pravni status događaja i da li postoji "sporazum o saradnji između kampa i eparhije".

"Oni će također morati provjeriti da li su se roditelji složili s ovim programom ili ne," rekla je Zagrebina.

Nikolajev je podsjetio da je prošle godine od roditelja u školi njegove kćerke zatraženo da odaberu izborni kurs za vjersko i moralno obrazovanje.

"Dali su nam mogućnost da biramo između šest ili sedam vrsta ispovijesti," rekao je on, "a pored toga je bio izbor "temelj sekularne etike". To je ono što smo odabrali, pošto ja štitim svoju kćerku od svega što je religiozno. U razredu moje ćerke, 21 od 28 dece uči sekularnu etiku. Nekoliko njih uči islam, ali niko se ne bavi pravoslavljem."

Nikolajev je rekao da su prije nekoliko godina roditelji bili uznemireni kada su saznali da svećenici predaju u javnim školama.

"Ljudi su se ljutili i pisali tužiocu i tako dalje," rekao je. "Svećenicii su prestali da idu u škole, a sada idu u kampove, ne odustaju, vrbuju maloljetnu djecu i nameću svoju religiju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije