Najopasnija crkva na svijetu do koje možete doći samo bosih nogu

Radiosarajevo.ba
Najopasnija crkva na svijetu do koje možete doći samo bosih nogu
Foto: Arhiv / Etiopija
Najsjevernija etiopska regija Tigraj poznata je po neobičnim monolitnim crkvama koje su uklesane u vapnenačke stijene.

Među njima, svakako je najspektakularnija Abuna Yemata Guh, koja se izdiže na 198 metara visine.

A do nje se stiže samo na jedan način – penjanjem. Pritom treba znati da ovdje nema zaštitnih ograda, užadi niti bilo kakve druge pomoći. Vjernici se penju samo nadahnuti željom da se pomole u etiopskoj crkvi i prisustvuju misi.

Uz to, potrebno je skinuti cipele, oprati noge i bosonogi krenuti na ovaj izazovan put koji može trajati i do dva sata. Taj put svaki dan već 47 godina prolazi glavni svećenik Gebre Rufael Asresseha.

Iako se zbog pozicije Abuna Yemata Guh smatra najopasnijom crkvom na svijetu, valja spomenuti da se niko od svećenika nije povrijedio uspinjujući se na stijenu.

Crkva je dobila ime prema jednom od devet originalnih svetaca – Abuni Yematu – koji ju je isklesao u 5. stoljeću. I dok jedni tvrde da je ova lokacija odabrana kako bi crkva bila bliže nebesima, drugi vjeruju da je s razlogom skrivena u stijenu od mogućih neprijatelja, piše punkufer.hr

Pažnju posjetitelja posebno privlače zidovi crkve koje su ukrašene freskama, a koje su zahvaljujući toplom vremenu i manjku vlage ostale dobro sačuvane sve do današnjih dana.

Kako izgleda uspon u Abunu Yematu Guh pogledajte u videu Great Big Storyja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije