Roditelji - oprez: Ovo su svi opasni izazovi TikToka na koje upozoravaju stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Roditelji - oprez: Ovo su svi opasni izazovi TikToka na koje upozoravaju stručnjaci
FOTO: Screenshot / Izazovi s TIkToka

TikTok je najmlađa društvena mreža na kojoj se mogu pronaći razni savjeti i trikovi, ali tu je i druga strana - tzv. izazovi koji mogu ugroziti zdtavlje.

Posljednjih sedmica u trendu su tri savjeta za ljepši ten i zube koji mogu ostaviti dugoročne posljedice.

Ovo su neki od njih:

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

1. Maska od aspirina

Popularnost maski za lice od aspirina sve je veća. Neki smatraju da je nezamjenjiva, kada je riječ o njegi lica, dok dermatolozi savjetuju da direktra upotreba aspirina na duži period može imati posljedice.

"Aspirin je derivat salicilne kiseline, a kao zvanična terapija u borbi protiv bubuljica i akni ne postoji", rekla je za Telegraf specijalista dermatologije Dimitrije Karabahčiev.

Kako navodi, stavljanje aspirina direktno na kožu može izazvati alergijske reakcije, kao i iritaciju i isušivanje kože.

"Osobe koje imaju problematičnu kožu trebalo bi da se posavetuju sa stručnim licem i u dogovoru sa dermatologom kupe i koriste kreme koje su namenjene za određeni problem i tip kože"; navela je Karabahčiev.

2. Turpijanje zuba

Na TikToku je sve više snimaka na kojima mladi "testiraju recept za savršen osmijeh" tako što turpijom za nokte pokušavaju da "izravnaju zube".

Ovo je posebno šokiralo stomatologe.

"Treba podsetiti da zub prekriva gleđ, a da je ispod gleđi dentin koji je dentinskim otvorima direktno povezan sa živcem zuba", pojasnila je stomatologinja Dragana Ilić.

Ona dodaje da turpijanjem zuba osoba omogućava spoljašnjim faktorima direktan prolaz do živca zuba.

"Mladi turpijanjem zuba otvaraju kanale i izlažu zub spoljašnjoj sredini. Na taj način može doći i do odumiranja živca, a posledica je tamnjenje zuba i bolno vađenje živca. Turpijanjem zubi postaju krhki i lomljivi. Iste posledice imaju i stariji i deca, s tim što su mladi ugroženiji. Najbolji način da izravnate zube je poseta stomatologu", navela je Ilić.

3. Depiliranje lica voskom

Zvuči strašno i kada se izgovori - nanošenje vrućeg voska po cijelom licu. Snimci u kojima ljudi depiliraju lice pomoću velike količine vrućeg voska zabrinuli su stručnjake.

"Najviše me zabrinjava činjenica da je u pitanju vruć vosak koji licu može naneti veliku štetu", rekla je kozmetičarka Miljana Spaić.

Ona naglašava da neprofesionalnim pristupanjem vosku i licu može doći do opekotina i uklanjanja površinskog sloja kože.

"S razlogom postoje osobe kojima je to zanimanje, jer znaju najbezbedniji način. Uklanjanje dlačica iz nozdrva nikako nije preporučljivo, jer one imaju važnu ulogu, a to je da sprečavaju ulaz virusa i bakterija direktno kroz nos", zaključila je Spaić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije