Iran / Roditelji iz pakla ubili sina, kćer, zeta pa poručili: "Ne kajemo se, zahvalni smo"

22. 05. 2021. u 12:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iranski par uhapšen je zbog drogiranja, ubistva svog sina, redatelja Babaka Khorramdina (47), čije su tijelo raskomadali.

Isti ljudi priznali su da su prethodno na isti način ubili i svoju kćer i zeta.

Slučaj je šokirao Iran, gdje je sad pokrenuta intenzivna rasprava na društvenim mrežama o pravnom sistemu koji je relativno blag prema roditeljima koji ubiju dvoju djecu. Ubistvu je u Iranu obično najteži prijestup, ali ljudima koji ubiju svoju djecu prijeti najviše 10 godina zatvora.

Khorramdinovi roditelji ipak bi se mogli suočiti sa smrtnom kaznom ako im se sudi zbog ubistva njihova zeta.

Ubistvo filmaša otkriveno je u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Policija je pozvana u teheransko predgrađe Ekbatan nakon što je neko u kantama uočio dijelove ljudskog tijela, izvijestili su lokalni mediji citirajući suca Mohammada Shahriarija, šefa teheranskog kaznenog suda.

Policija je pronašla ljudske ostatke, uključujući dvije ruke, i pomoću otisaka prstiju identificirala žrtvu. Zatim su otišli do kuće Khorramdinovih roditelja.

Iran Khorramdin (74) i Akbar Khorramdin (81) rekli su policiji da su upotrijebili tablete za spavanje kako bi uspavali svog sina prije nego što su ga ugušili i izboli nožem, te mu izrezali tijelo, pišu novine Hamshahri.

Nakon odvođenja u pritvor, supružnici su priznali da su na isti način ubili i svog zeta prije 10 godina, a kćer prije tri godine. Neke od rasprava o slučaju na društvenim mrežama usredotočile su se na to zašto nestanak ovog para nije potaknuo istragu.

"Bez obzira na to što otac tvrdi da je u pravu, jasno je da je policija bila nemarna jer nije istražila sudbinu dvije nestale osobe", napisao je novinar Maziar Khosravi na Twitteru.

Roditelji su tvrdili da su ubili zeta jer ih je zlostavljao, kćer jer je postala ovisna o drogama, a sina jer se nije oženio i imao je veze sa studentima, izjavio je Hussein Rahimi, šef teheranske policije.

Tokom sudskog ročišta Akbar je rekao da se ne kaje: "Ne žalim što sam učinio sa suprugom. Bili su iskvareni i zahvaljujem Bogu. (...) Bio je petak navečer kad je njegova majka skuhala piletinu i otrovala je da bi ga onesvijestila, ali on to nije pojeo i otišao je u svoju sobu i zaspao, pa smo hranu stavili u frižider. Sutradan se probudio i to pojeo."

Nakon što se njegov sin onesvijestio, oko 17 sati, Akbar mu je "privezao noge za stolicu, a zatim mu stavio crnu plastičnu vrećicu na glavu te ga izbo nožem nekoliko puta". Tijelo su odnijeli u kupaonicu, izrezali na komade, dijelove tijela stavili u tri kofera i podijelili po gradu, piše Guardian.

Sad se ispituje i da li su u sumnjivim okolnostima nestali i drugi članovi ove obitelji.

Studenti filma odali su počast Babaku Khorramdinu, s jednom porukom koja je glasila: "Zbogom, najljubazniji svjetski učitelju...od tvojih studenata."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)