COVID / Iran: Pokrenuta proizvodnja domaće vakcine COVIRAN Bereket

25. 04. 2021. u 12:01:00 Anadolija

Shares: 0

Vlasti Irana saopćile su da su počele serijsku proizvodnju domaće vakcine protiv koronavirusa COVIRAN Bereket i da će za nekoliko mjeseci prevazići probleme vezane za imunizaciju stanovništva u toj zemlji.

Vakcina koju su razvili iranski stručnjaci je u trećoj fazi ispitivanja, a u Teheranu je uz prisustvo predstavnika Naučnog vijeća za borbu protiv pandemije održana vakcinacija volontera, prenosi Anadolija.

Među volonterima koji su primili iransku vakcinu bili su član Nacionalnog vijeća za borbu protiv pandemije minu Mukriz, parlamentarac iz Sistan-Beluchistana Hussein Ali Shehriyari i bivši profesor Muhammed Ali Emirzerger.

Čelnik Naučnog vijeća Irana Muhammed Muhbir kazao je da će tokom maja biti proizvedeno milion doza vakcina COVIRAN Bereket, a potom i 3,5 miliona doza u junu, 12 miliona doza u julu i 15 miliona doza u augustu.

“Do septembra ćemo proizvesti više od 30 miliona doza vakcine i predati ih Ministarstvu zdravstva Irana. Tako ćemo znatno ubrzati proces imunizacije“, kazao je Muhbir.

Iranska vakcina COVIRAN Bereket prvi put je testirana na čovjeku krajem decembra prošle godine, a iranske vlasti su saopćile da su testiranja bila uspješna. Prva osoba koja je dobrovoljno primila iransku vakcinu bila je Tayyibe Muhbir, kćerka šefa Naučnog vijeća Irana Muhbira.

Iranski stručnjaci su razvili još jednu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom Razi Cov Pars koja je u procesu testiranja od kraja februara i do sada ju je primilo 133 volontera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA