Robert Fico: Proruski politički kameleon inspirisan Orbanom

4
Radiosarajevo.ba
Robert Fico: Proruski politički kameleon inspirisan Orbanom
Foto: EPA - EFE / Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico je političar koji se tokom tridesetogodišnje karijere vješto kretao između proevropskog mainstreama i nacionalističkih anti-Bruxelles i anti-američkih stavova, pokazujući spremnost da mijenja kurs ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenim političkim realnostima.

Ipak, ostao je predan u svojoj karijeri kada su u pitanju obećanja da će zaštititi životni standard onih koji su zaostali u zemlji gdje životni standardi za mnoge tek polako dostižu zapadnu Europu i gdje mnogi relativno pozitivno pamte komunističku prošlost.

"Fico je tehničar moći, daleko najbolji u Slovačkoj. Trenutno nema njemu ravnog", rekao je sociolog Michal Vašeka, iz Bratislava Policy Institute.

Sevdah, književnost i ljubav: Damir Imamović zatvorio Bookstan, na koncertu bio i Aleksandar Hemon

Sevdah, književnost i ljubav: Damir Imamović zatvorio Bookstan, na koncertu bio i Aleksandar Hemon

Ipak, Fico je prihvatio ekstremnije stavove u protekle četiri godine, uključujući napade na zapadne saveznike, obećanja o zaustavljanju vojne podrške Kijevu, kritike ruskih sankcija i prijetnje da će vetovati eventualni budući poziv NATO-a za Ukrajinu.

Njegov poziv kampanje "Ni jedan metak" za Ukrajinu privukao je birače u zemlji od 5,5 miliona stanovnika gdje samo manjina vjeruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.

Fico, kojeg analitičari vide inspirisanim Viktorom Orbanom iz Mađarske, rekao je da mu je na srcu slovački interes i da želi da rat završi. Zapadni saveznici i Ukrajina tvrde da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

"Mi vidimo Viktora Orbana kao jednog od tih evropskih političara koji se ne boje otvoreno braniti interese Mađarske i mađarskog naroda", rekao je Fico Reutersu.

"On ih stavlja na prvo mjesto. I to bi trebala biti uloga izabranog političara, da se brine o interesima svojih birača i svoje zemlje."

Fico je također napao liberalnu predsjednicu zemlje, Zuzanu Čaputovu, koja ga je tužila zbog širenja laži o njoj. Označio je različite protivnike i NVO-e kao sljedbenike uputa američkog finansijera Georgea Sorosa.

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. godine, radio je kao vladin pravnik, osvojio je mjesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao Slovačku pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijalna demokratija od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj centrističkoj vladi.

Nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama pretvorio je u svoju prvu izbornu pobjedu 2006. godine. Ali također je zemlju držao na kursu da usvoji euro 2009. godine iako je formirao vladu s nacionalistima.

Njegova druga vlada pobijedila je nakon što se još jedna centristička koalicija raspala dvije godine kasnije, a čvrst stav protiv migranata pomogao mu je da ponovno osvoji izbore 2016. godine. Nakon te pobjede, izjavio je da želi da Slovačka bude dio jezgra EU-a sa Francuskom i Njemačkom.
Te promjene u prošlosti dale su vjeru stranim diplomatima da bi mogao pronaći pragmatičan način sa evropskim i NATO partnerima ponovo, posebno s obzirom da desničarska stranka s kojom bi se možda udružio pod nekim scenarijem nije osvojila nijedno mjesto u subotu.

Ficova politička sreća izblijedjela je 2018. godine kada su novinar Jan Kučiak, koji je istraživao visoku korupciju, i njegova vjerenica Martina Kušnirova ubijeni od strane plaćenog ubice.
To je potaknulo masovne proteste protiv korupcije i Fico je bio primoran podnijeti ostavku. SMER je izgubio vlast na izborima 2020. godine od stranaka koje su obećavale iskorijeniti korupciju, a njegova stranka se raspala.

S rejtingom ispod 10%, Fico je nekada pokušao adresirati strahove birača tokom pandemije koronavirusa kada je kritikovao mjere vlade za zdravstvo.

"Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski ili vakcinacije", rekao je politički analitičar Grigorij Mešeznikov.

U isto vrijeme, iskoristio je nezadovoljstvo svađama u vladajućoj vladi i izazvao sumnje u njen prozapadni kurs, usklađujući se sa pro-ruskim narativima na društvenim mrežama koji su se proširili Slovačkom.

Fico je također odbacio optužbe za korupcciju koje su pratile njegovu stranku tokom političke karijere. Optužen je za kriminalnu zavjeru 2022. godine zbog korištenja policijskih i poreskih informacija o političkim protivnicima - optužbe koje je negirao i koje su kasnije odbačene.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije