Revizija odnosa: SAD zamrznuo 95 miliona dolara pomoći zemlji koja je donedavno smatrana saveznikom

0
Radiosarajevo.ba
Revizija odnosa: SAD zamrznuo 95 miliona dolara pomoći zemlji koja je donedavno smatrana saveznikom
Foto: EPA - EFE / Antony Blinken

SAD su u srijedu objavile da pauziraju 95 miliona dolara pomoći Gruziji jer su odnosi između dvije zemlje i dalje napeti zbog kontroverznog zakona o "stranom uticaju".

"23. maja, nakon antidemokratskih akcija gruzijske vlade, najavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije. Kao rezultat tog pregleda, Sjedinjene Države zaustavljaju više od 95 miliona dolara pomoći koja direktno koristi Vladi Gruzije", rekao je državni sekretar Antony Blinken u izjavi.

Akcije Gruzije su "nespojive sa normama članstva u EU i NATO-u", ali će SAD nastaviti da pomaže programima i aktivnostima od kojih koristi narod Gruzije "jačanjem demokratije, vladavine prava, nezavisnih medija i ekonomskog razvoja", rekao je Blinken .

NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

To je uslijedilo nakon što su SAD ranije u julu objavile da su "na neodređeno vrijeme" odgodile vojnu vježbu u Gruziji koja bi trebala početi kasnije ovog mjeseca, jer je Washington "inicirao sveobuhvatnu reviziju" bilateralnih odnosa između SAD-a i Gruzije.

Također u junu, State department je uveo vizna ograničenja za desetine gruzijskih zvaničnika kao odgovor na donošenje zakona o "stranim agentima" nakon što su poslanici glasali da ponište predsednički veto.

Kontroverzni zakon zahtijeva da se organizacije, uključujući medijske kuće, koje primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva, registruju kod države. Od njih se također zahtijeva da objavljuju godišnje finansijske izvještaje.

Zakon je prvi put uveden 2023. godine, ali je odložen nakon što je izazvao masovne proteste koji su rezultirali sa 66 hapšenja i ozljedama za više od 50 policajaca. Ali ovog aprila ponovo je uveden u parlament, što je ponovo izazvalo proteste.

Kritičari su rekli da bi zakon potkopao demokratiju, nazivajući ga "ruskim zakonom", ali članovi vladajuće većine tvrde da bi povećao transparentnost, javlja AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije