Republikanski kongresmen: Kada budemo sigurni, vratit ćemo se i završiti posao

0
Radiosarajevo.ba
Republikanski kongresmen: Kada budemo sigurni, vratit ćemo se i završiti posao
Foto: EPA-EFE / Capitol

Grupa pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su organizirale miting podrške u Washingtonu, probila se kroz policijske barikade i ušla u zgradu Kapitola u kojoj se nalazi Kongres.

Trumpove pristalice su organizirale proteste dok se radilo na utvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020.

Državna policija je stigla na Capitol Hill, raščišćen je glavni ulaz Capitola.

Nevjerovatne slike večeras su obišle svijet. Mnog i korisnici društvenih mreža današnja dešavanja nazivaju terorističkim činom.

Kongresnici su evakuirani iz kompleksa Capitol Hilla i bit će odvedeni u Fort McNair, izjavio je savezni dužnosnik za provođenje zakona. Fort McNair je obližnja vojna baza u Washingtonu.

Još se ne zna kada će se nastaviti sjednica Kongresa na kojoj trebaju proglasiti Bidena pobjednikom izbora.

"Kapitol se raščišćava. Kad bude sigurno, vratit ćemo se kako bismo dovršili svoje ustavne odgovornosti. Ovo su Sjedinjene Države. Nećemo dopustiti da vladavina rulje potkopa vladavinu zakona", rekao je novinarima republikanski zastupnik Hakeem Jeffries.

Veliki broj policijskih snaga je na terenu, policijski sat koji je proglasio gradonačelnik Washingtona uskoro bi trebao da stupi na snagu.

Policija je počela bacati suzavac i rastjerivati okupljene ljude ispred  Capitola. Kako javljaju američki mediji samo najuporniji su ostali ali policija je počela da tjera sve okupljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije