Republikanci se distanciraju od Trumpa, u Bijeloj kući haos: Fox News izazvao paniku

1
Radiosarajevo.ba
Republikanci se distanciraju od Trumpa, u Bijeloj kući haos: Fox News izazvao paniku
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Kako se prebrojavanje glasova na američkim predsjedničkim izborima približava kraju i kako se Joe Biden sve više bliži pobjedi tako se i niz visoko pozicioniranih republikanaca odmiče od Donalda Trumpa.

Mnogi od njih ne prihvaćaju Trumpove izjave o tome da neće priznati rezultate izbora, dok su neki čak i javno proturječili predsjedniku, što se zadnjih godina, s iznimkom nekih republikanaca poput Mitta Romneyja, nije često viđalo, piše NBC, prenosi Jutarnji.

Aktualni lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, koji inače izbjegava u javnosti kritizirati predsjednika Trumpa, poručio je da su "tvrdnje da si dobio izbore različite od toga da se dovrši brojanje glasova".

Trump je u izbornoj noći prvo proglasio pobjedu pa je idućeg dana, kada su se rezultati u nekim državama preokrenuli u korist Bidena, počeo tvrditi da je u toku "masovna prevara nacije".

Štoviše, predsjednik i njegov tim već su pravnim putem zatražili obustavu prebrojavanja glasova u čak tri ključne države, a čini se da bi to mogao biti tek početak.

"Nema nikakve osnove da se večeras govori o tome. Svi glasovi trebaju biti prebrojani", rekao je bivši guverner savezne države New Jersey Chris Christie, inače veliki Trumpov saveznik, čovjek koji ga je pripremao za predsjedničke debate.

"Morate pričekati da se proces dovrši prije nego prosudite da ima grešaka. Ako to napravite prerano, a kasnije se ispostavi da je grešaka bilo, time ste umanjili vlastiti kredibilitet. Stoga smatram da je ova loša strateška odluka, loša politička odluka i to nije tip odluke koji biste očekivali od nekog tko je na poziciji na kojoj je Trump", dodao je Christie.

'Prebrojati svaki glas'

Kontra Trumpa išao je i guverner države Ohio Mike DeWine koji je za Fox News rekao da "je on za Trumpa, ali ako pobijedi Biden, svi ćemo to prihvatiti".

"Mi vjerujemo u vladavinu prava. Svaki glas mora se prebrojati. Mi kao zemlja moramo prihvatiti rezultate izbora. Mi vjerujemo u prebrojavanje svih glasova", rekao je DeWine.

"Stop. Tačka. Glasovi će se prebrojati, a ti ćeš ili izgubiti ili pobijediti. Kad rezultati budu potvrđeni moramo prihvatiti rezultat iz poštovanja prema našoj demokraciji", rekao je republikanac Adam Kinzinger iz države Illinois.

Oglasio se i republikanski senator iz Floride Marco Rubio, svojedobno kandidat na republikanskim predizborima na kojima je Trump 2016. osvojio predsjedničku nominaciju stranke. Rubio je nedavno govorio na Trumpovom skupu, ali je zato danas na Twitteru napisao da "činjenica da treba nekoliko dana se prebroje glasovi ne znači da je to prevara".

Guverner savezne države Maryland Larry Hoga, kojeg se smatra umjerenim republikancem, rekao je da je Trumpova izjava o izbornoj prevari "skandalozna".

"Nije bilo nikakve potrebe za takvim tvrdnjama i to je bila strašna pogreška", smatra Hogan.

"Bez obzira na to kako si opredijeljen u ovoj utrci i u kojoj si stranci i za koga si glasao, većina Amerikanaca zaista želi slobodan i pošten izborni proces i žele da nastavimo s brojanjem glasova", kazao je Hogan.

Tmurno u Bijeloj kući

Reagirao je i republikanski senator iz savezne države Utah Mike Lee, inače konzervativne utvrde, apelirao je na to da se svi smire.

"Najbolje je za sve da se primire i da puste brojače glasova da odrade svoj posao", rekao je Lee. Izabrani guverner države Utah, republikanac Spencer Cox je bio puno oštriji te je Trumpove navode nazvao "smećem".

"Prema našem ustavu, državna zakonodavna tijela određuju pravila za izbore i upravljaju izbornim procesom. Taj proces moramo poštivati i osigurati da se svi ispravno zaprimljeni birački listići prebroje",  rekao je pak republikanski senator Rob Portman iz savezne države Ohio.

Istovremeno, atmosfera je sve tmurnija i u samoj Bijeloj kući, javlja CNN pozivajući se na dobro obaviješteni izvor u predsjedničkoj rezidenciji. Kako kažu, Trump je umoran i polako postaje svjestan činjenice da mu pobjeda i drugi mandat izmiču iz ruku. Spomenuti izvor napominje da je, suprotno dojmu odlučnog čovjeka koji je Trump ostavio tokom proglašenja svoje pobjede za koju nije imao temelja, u Bijeloj kući raspoloženje potpuno drugačije.

Drugi izvor iz Bijele kuće je pak za CNN rekao da se situacija u Bijeloj kući dramatično promijenila u trenutku kada je Fox News, Trumpov omiljeni news kanal, proglasio pobjedu Bidena u Arizoni.

"Predsjednika je u tom trenutku uhvatila panika i užarile su se telefonske linije. Mahnito je počeo nazivati republikanske guvernere diljem zemlje, a tijekom tih poziva rodila se ideja o podizanju tužbi u nizu država kako bi se spriječio neminovni trend prelijevanja glasova Bidenu", rekao je izvor.

Odmah je na sastavljanju tužbi angažirao najbliže suradnike koji su dosad zatražili obustavu brojanja glasova u Michiganu, Pennsylvaniji i Georgiji te ponovno prebrojavanje u Wisconsinu. Ipak, sam Trump je naknadno na Twitteru izrazio sumnju u smisao ovakvih pravnih aktivnosti.

Lome se koplja oko ovih država

Građani Amnerike i svijeta u ovom trenutku imaju samo jedno pitanje - kada će doći rezultati iz preostalih država.

Iz Pennyslvanije stižu najave da će glasove brojati do petka. NBC piše da će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek u naredni četvrtak, 12. novembra.

New York Times piše kako će se podaci za Nevadu znati u četvrtak u 18 sati po našem vremenu. 

U Nevadi je mrtva utrka, Joe Biden vodi za manje od 8.000 glasova razlike. 

U ovom trenutku Biden ima 264 elektora, a Trump 214. 

Bidenu za pobjedu treba 270 glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije