Represija: U Iranu se postavljaju kamere koje će pratiti da li žene nose hidžab

3
Radiosarajevo.ba
Represija: U Iranu se postavljaju kamere koje će pratiti da li žene nose hidžab
Foto: Pexels / Zastava Irana

Vlasti u Iranu najavile su postavljanje nadzornih kamera širom ove zemlje kako bi pratili da li se žene pridržavaju striktnih zakona o nošenju hidžaba. 

Nova sramotna odluka iranskih vlasti dolazi nakon što je u decembru "zaustavljena" moralna policija, koja je predvodila preglede i kažnjavanje iranskih građana.

Taj potez gledao se kao potez u pravom pravcu, ali čini se da nije došlo do velike promjene u politici vlasti u ovoj azijskoj zemlji. 

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Kako navodi policija u Iranu, kamere će pokrivati sva javna mjesta. Ako se identificiraju žene koje krše pravila o nošenju hidžaba, dobiti će notifikaciju na svoj mobilni telefon da im, za to kršenje, slijede 'pravne posljedice'. 

Policija je još dodala kako se radi o inovativnoj mjeri kojom se želi "sprečavanje bilo kakvih napetosti i sukoba sa sugrađanima u uspostavljanju zakona o hidžabu". 

Podsjetimo, žene u Iranu su protestovale protiv represije nakon smrti Mahse Amini, Iranke koja je prekršila pravilo o hidžabu pa umrla u policijskom pritvoru.

Protesti još uvijek traju, mada u manjoj skali nego što je to bilo tokom prethodne godine, piše TRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije