Rekordan broj zaraženih koronavirusom u zemlji koja će dočekati olimpijce

Radiosarajevo.ba
Rekordan broj zaraženih koronavirusom u zemlji koja će dočekati olimpijce
Foto: EPA-EFE / Japan

Japan je danas potvrdio dnevni rekord od 1.259 novozaraženih, čime je prvi put premašeno 1.000 zaraženih dok se zemlja suočava s drugim valom.

Brojke su daleko veće od dosadašnjega dnevnog rekorda od 982 novozaražena, zabilježenog u utorak. 

Tokio je prijavio 250 slučajeva, drugi dan zaredom premašivši 200 novozaraženih, u usporedbi sa samo 8 slučajeva 25. maja, kad je završilo vanredno stanje u gradu domaćinu Olimpijskih igara. 

Tokijska guvernerka Yuriko Koike sredinom jula je podigla stupanj pripravnosti na najviši te pozvala 14 miliona građana da odustanu od svih putovanja u drugu prefekturu koja nisu važna niti hitna.  

U srijedu je šest prefektura, među njima Osaka i Aichi, prijavilo svoje najviše dnevne brojke zaraženih, objavio je Kyodo News. 

Osaka je potvrdila 221 novi slučaj, a Aichi 167. 

Unatoč ponovnom širenju virusa, vlada premijera Shinza Abea nastavlja kontroverznu kampanju promicanja putovanja, pokrenutu prošle sedmice, u svrhu jačanja turizma i lokalnih ekonomija teško pogođenih koronavirusom. 

Međutim vlada je naglo odlučila isključiti Tokio iz kampanje nakon rapidnog porasta broja novozaraženih u tom gradu. 

Prema podacima u srijedu u zemlji je ukupno 34.155 zaraženih, uključujući 712 slučajeva prijavljenih na kruzeru koji je u veljači bio u karantinu pored Tokija.  

Dosad je u zemlji umrlo 1.019 ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije