Registrirani kao "Udruženje za borilačke sportove": Zapravo se radi o opasnoj bandi

Radiosarajevo.ba
Registrirani kao "Udruženje za borilačke sportove": Zapravo se radi o opasnoj bandi
FOTO: Facebook / Ilustracija/Regim 95

Mišićave ruke, kalašnjikovi, džipovi – takve fotografije se objavljuju na Facebook stranici "Regim 95".

Ta grupa u kojoj su zastupljeni mahom Čečeni aktivna je na sjeveru i istoku Njemačke i službeno je registrirana kao "Udruženje za borilačke sportove".

Međutim, kako piše Spiegel Online pozivajući se na istražiteljske krugove, radi se o bandi povezanoj s čečenskom mafijom.

Njemački Savezni ured za kriminalistiku (BKA) je u suradnji brojnim sigurnosnim službama godinu dana prikupljao informacije o čečenskoj zajednici.

Operacija kodnog imena Borste (čekinja) držala je pod povećalom više od 200 osoba i rezultati koje je Spiegel otkrio su alarmantni.

Čečeni navodno dominiraju čitavim "branšama" kriminala, pokazujući "iznadprosječnu spremnost na eskalaciju i nasilje i sve češće se pojavljuju u istragama povezanim s ubistvima, piše u internom spisu BKA.

Primjerice, u Berlinu je početkom 2016. bombom podmetnutom pod automobil ubijen jedan diler.

Napad se zbio usred prometne ulice u četvrti Charlottenburg. Počinitelji dosad nisu otkriveni, ali tragovi vode k čečenskom miljeu.

Infiltrirani u službe

"Dok se u javnosti, prije svega, porodični kriminalni klanovi arapskog porijekla percipiraju kao prijetnja za pravnu državu, čečenske bande, koje su također često porodično povezane, do sada su gotovo neometano mogle djelovati u pozadini", piše Spiegel.

BKA je otkrio kako Čečeni imaju jake mreže za trgovinu drogama, pljačke i ucjene. Oni su sve više zastupljeni u zaštitarskim kompanijama koje dobivaju unosne poslove, recimo osiguranja izbjegličkih domova u Njemačkoj.

Čečenski krugovi su u više navrata angažirani kao zaštitari u zgradama policije, zbog čega se sumnja da su tamo uspostavljali veze i tražili informacije iz sigurnosnih krugova, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije