Moskva: Vojna parada na Crvenom trgu, učestvovalo 13 hiljada vojnika

AA
Moskva: Vojna parada na Crvenom trgu, učestvovalo 13 hiljada vojnika
Foto: AA / Vojna parada u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom obilježavanja 74 godine od pobjede nad fašizmom, okončanja Drugog svjetskog rata i poraza nacističke Njemačke.

Na paradi je učestvovalo više od 13 hiljada vojnika. Posjetioci su mogli vidjeti i više od 135 oklopnih vozila, kao i brojne helikoptere i avione.

Prisutnima se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin, a paradu su posmatrali i ruski premijer Dimitrij Medvedev te donedavni predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev.

Na ovogodišnjoj paradi ruski ministar odbrane Sergej Sojgu je prvi put pozdravio prisutne na Crvenom trgu u ruskom kabrioletu Aurus.

Širom Europe danas se obilježava 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi i začetak Europske unije (EU).

U zemljama EU-a poseban značaj se pridaje Danu Europe, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije