Referendum: Nova Kaledonija glasa o odcjepljenju od Francuske

Radiosarajevo.ba
Referendum: Nova Kaledonija glasa o odcjepljenju od Francuske
Foto: Stuff.co.nz / Nova Kaledonija
Glasači u Novoj Kaledoniji u nedjelju će na referendumu odlučiti da li će postati potpuno nezavisna od Francuske, koja vlada arhipelagom u Tihom okeanu još od 19. vijeka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Referendum koji će se održati u nedjelju predstavlja prekretnicu u dekolonizaciji arhipelaga i pomoći će u definisaju budućnosti Nove Kaledonije kao nezavisne države ili prekomorske francuske teritorije.

Više od 174.000 birača imaće pravo da odgovori na pitanje: “Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i da postane nezavisna?“

Posmatrači predviđaju da će većina dati glas za ostanak u Francuskoj, na osnovu anketiranja javnog mnjenja i rezultata posljednjih izbora.

Biračka mjesta biće otvorena u osam sati ujutru po lokalnom vremenu, a zatvorena deset sati kasnije. Rezultati referenduma očekuju se u nedjelju kasno uvečer.

Nova Kaledonija je skup otoka i otočja i ima oko 270.000 stanovnika.

Domorodački narod Kanak čini 40 posto stanovništva, dok je oko 27 posto porijeklom iz Europe. Preostalo stanovništvo čine doseljenici iz azijskih zemalja i ostrva u Tihom okeanu.

Trenutno ima veliki stepen autonomije, ali se na Francusku oslanja kada je u pitanju odbrana, sprovođenje zakona, diplomatija, pravosuđe i obrazovanje. Nova Kalednija svake godine od Francuske dobije oko 1,3 milijardi eura državnih subvencija, pa se mnogi plaše da će ekonomija oslabiti ukoliko se proglasi potpuna nezavisnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije