Recep Tayyip Erdogan u problemu: Opozicija pred pobjedom na izborima u Turskoj

8
Radiosarajevo.ba
Recep Tayyip Erdogan u problemu: Opozicija pred pobjedom na izborima u Turskoj
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan

Danas, 31. marta, su u Turskoj održani lokalni izbori, a ako je suditi prema preliminarnim rezultatima, opozicija bi mogla izvojevati ogromnu pobjedu.

ACemil TugayKP, stranka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, ušla je u ove izbore smatrajući da će se voditi borba oko velikih gradova, dok će ruralne sredine opet osvojiti bez problema.

Ipak, preliminarni rezultati sugerišu da bi aktuelni predsjednik ove zemlje morao da se zabrine. Njegova stranka je doživjela poraz, a u opasnosti su i da izgube svoju dominaciju nad velikim dijelom lokalnih zajednica u manjim gradovima širom Turske. 

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

U Istanbulu trenutno kandidat opozicione CHP partije i aktuelni gradonačelnik ovog grada Ekrem Imamoglu ima prednost od nekih 10 posto više glasova, nakon prebrojanih oko 70 posto glasova. 

U Ankari, glavnom gradu Turske, Mansur Yavaş iz opozicije ima ogromno vodstvo, dok je i u Izmiru u vodstvu opozicioni kandidat Cemil Tugay. 

Što se tiče ukupnog rezultata, prema trenutnim informacijama, opozicija bi trebala osvojiti 35 lokalnih zajednica i gradova, dok bi Erdoganov AKP trebao osvojiti 25. Vrijedi istaći i da je kurdska DEM stranka osvojila 10 lokalnih zajednica i gradova, ultra-desničarski MHP je osvojio osam, islamistički Y. Refah je osvojio dva, te IYI ima jednu lokalnu zajednicu u Turskoj.

Još jednom vrijedi napomenuti da su ovo preliminarni rezultati i da nisu svi glasovi pobrojani. Ipak, ako se ovaj trend nastavi, Erdogan bi mogao doživjeti veliki poraz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije