Objavljeni preliminarni rezultati izbora u Turskoj

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni preliminarni rezultati izbora u Turskoj
Foto: Anadolija / Lokalni izbori u Turskoj

U Turskoj su danas održani lokalni izbori, a prema prvim preliminarnim, nezvaničnim i nepotpunim rezultatima, u zbirnom vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti).

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Prema preliminarnim rezultatima, do sada je prebrojano 12,7 posto glasačkih listića, a AK Parti vodi sa osvojenih 38,65 posto glasova.

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 35,26 posto glasova, dok je na trećem mjestu DEM Parti sa 5,17 posto osvojenih glasova. Partija IYI osvojila je 3,82 posto glasova.

Objavljeni rezultati su prvi nezvanični i proces prebrojavanja glasova i dalje je u toku.

Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.

U velikim gradskim sredinama birači su birali gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori su održani u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada glasači su birali sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.​​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije