! / Razorna moć uragana Dorian: Odnio 43 života na Bahamima i sada se kreće ka Kanadi

07. 09. 2019. u 12:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Broj žrtava uragana Dorian na Bahamima porastao je na 43, prenosi Reuters izvještaje svjetskih medija. NBC prenosi izjavu premijera Bahama Huberta Minnisa da je broj žrtava sada zvanično 43 i da se očekuje da značajno poraste, prenosi Tanjug.

The Washington Post javio je da je 35 ljudi poginulo na otoku Abaco, a osam na Grand Bahamima. Dorian je opustošio Bahamska ostrva, uništivši skoro 60 posto teritorije te karipske države.

Ignore Brexit for a moment. 

Uragan je u petak pogodio otoke Outer Banks u američkoj Sjevernoj Karolini, donoseći sa sobom snažne vjetrove i valove, i potom se uputio ka Kanadi. Oluja je pogodila Cape Hatteras na Outer Banksu oko 9.00 sati ujutru, s vjetrovima jačine 150 kilometara na sat, saopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Kako dodaje, Dorian je kasnije počeo da se udaljava od zemalja srednjeg Atlantika i uputio se ka Kanadi, gdje se očekuje da će večeras donijeti vjetrove snage uragana u dijelove kanadske pokrajine Nova Škotska, prenosi Reuters.

Olujna bura izazvala je poplave na otoku Ocracoke u Outer Banksu i nestanak struje, rekao je novinarima guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

 Uragan je oslabio na oluju kategorije 1, ali donosi vjetrove jačine od 145 kilometara na sat.

 

NEMA KOMENTARA