Upozorenje / Uragan Dorian se opasno približava istočnoj obali SAD-a

05. 09. 2019. u 20:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Uragan Dorian, koji je oslabio na oluju druge kategorije pa ponovno ojačao do treće kategorije, približio se danas istočnoj obali Sjedinjenih Država, popraćen jakim vjetrovima, bujicama kiše i opasnostima od poplava, prenosi Hina

U saopćenju od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da se sljedećih sati očekuju naleti uragana duž dijela obale Južne Karoline.

Iako su udari vjetra oslabjeli, i dalje puše do 175 km/h te je Dorian došao 80 km nadomak Charlestona. Uragan bi se u četvrtak trebao približiti obalama te države i zatim skrenuti u Sjevernu Karolinu, navodi NHC.

Charleston, turistički biser Južne Karoline, zahvatili su jaki vjetrovi.

Posljedice uragana i preventivne mjere

Prije nego što se opasno približio američkim obalama, Dorian je opustošio Bahamsko otočje gdje je smrtno stradalo dvadeset osoba. Strahuje se da će broj žrtava porasti, upozorio je ministar zdravstva Bahama. Premijer Hubert Minnis je rekao da se radi o "generacijskom razaranju".

Ujedinjeni narodi jučer su procijenili da oko 70.000 ljudi trenutno treba pomoć.

U Sjedinjenim Državama srušeni su dalekovodi i stabla, a zbog nabujalih voda vlasti su zatvorile ceste, napisao je Ured šerifa u okrugu Charleston.

Više od 200.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a otvorena su 33 skloništa.

Voda je već preplavila neke ulice. Prema NHC-u, uragan se kreće u smjeru sjever-sjeveroistok brzinom od 13 km/h.

U Charlestonu je na snazi upozorenje na poplave koje je objavio meteorološki ured grada.

NHC je upozorio i na današnju povećanu opasnost od tornada u istočnom dijelu Sjeverne Karoline.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA