Ratne igre: Pogledajte bliski susret ruskog Su-27 i američkog Lockheeda EP-3

Radiosarajevo.ba
Ratne igre: Pogledajte bliski susret ruskog Su-27 i američkog Lockheeda EP-3
Foto: US Navy / Lockheed EP-3
Američka vojska objavila je snimak koji prikazuje presretanje američkog špijunskog aviona od ruskog lovca Su-27 iznad Crnog mora.

"Petog oktobra 2018. godine američki avion Lockheed EP-3 letio je u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, kada ga je presreo ruski lovac Su-27. Ova interakcija je bila nesigurna jer je Su-27 proletio velikom brzinom neposredno pored američkog aviona riskirajući živote pilota i posade", navodi se u saopćenju Ratne mornarice SAD-a (US Navy).

Nakon što je, kako tvrdi američka vojska, Su-27 izveo još jedan prelet u blizini EP-3, posada američkog aviona objavila je turbulencije nakon presretanja. Dužina leta presretačkog leta je iznosila oko 25 minuta, navodi se u saopćenju. 

US Navy objavljuje da, iako ruska vojska ima pravo izvoditi akcije u međunarodnom zračnom prostoru, ova interakcija je bila neodgovorna. 

Očekuju da će se Rusi ponašati u skladu s međunarodnim standardima kako bi se osigurala sigurnost i spriječio incident, na osnovu Sporazuma o sprečavanju incidenata na i nad glavnim morima (INCSEA) iz 1972. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije