Rat u Gazi: Braća Palestinci Salah i Abdullah prave protetske udove od vodovodnih cijevi

0
AA
Rat u Gazi: Braća Palestinci Salah i Abdullah prave protetske udove od vodovodnih cijevi
Foto: Anadolija / Braća Palestinci Salah i Abdullah

Palestinci u Gazi mjesecima su izloženi brutalnim izraelskim napadima pa često moraju sami pronalaziti razna rješenja i načine kako bi se nosili s brojnim problemima u teškim ratnim uvjetima, javlja Anadolu.

Tako su se dvojica braće u Gazi Salah i Abdullah Salmi dosjetili da radi nestašice medicinskih resursa sami proizvode proteze, odnosno protetske udove od plastičnih vodovodnih cijevi za amputirane sugrađane.

Mohammed Al-Takrouri, Palestinac koji je u ratu u Gazi ostao bez udova, istakao je da mu je proteza koju su proizvela dvojica braće mnogo pomogla u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Crnadak: CIA i OHR ne pljačkaju narod, nego vlasti RS, suđenje Dodiku nije napad na entitet

Crnadak: CIA i OHR ne pljačkaju narod, nego vlasti RS, suđenje Dodiku nije napad na entitet

"Imam 37 godina i otac sam petero djece. Moje stanje se značajno poboljšalo zahvaljujući protezi koja mi je omogućila da samostalno obavljam svakodnevne zadatke. Mogu samostalno stajati bez problema dok se oblačim ili krećem, smanjujući oslanjanje na štake, a ovo mi pomaže i da izgubim višak kilograma", kazao je Al-Takrouri.

Zahvalio se braći koji su došli na ideju da prave protetske udove, čime su pomogli mnogima u Gazi.

Beba u Gazi spašena iz stomaka majke ubijene u izraelskom napadu

Beba u Gazi spašena iz stomaka majke ubijene u izraelskom napadu

"Nadamo se da će nas svi na svoj način još više razmišljati o integraciji osoba s invaliditetom u društvu", rekao je Al-Takrouri.

Abdullah Salmi, jedan od braće koji prave proteze, kazao je da je ranije radio u Centra za protetiku u gradu Gazi.

"Radili smo tamo, ali smo nedavno prestali. Moj brat Salah je došao na ideju da pomognemo amputircima, a i ja sam mislio da je ovo dobra ideja da pomognemo drugima", kazao je ovaj Palestinac.

Istakao je da teško dolaze i do potrebnog materijala za izradu proteza zbog izraelske blokade.

"Srećom, uspjeli smo naći nešto materijala i uspjeli smo napraviti protezu i za Majida Al-Amarina, kojom je bio veoma zadovoljan. Napravili smo i protezu za Abu Bilala, omogućavajući mu da se kreće udobnije i smanjilo opterećenje na njegovom tijelu. Sada se osjeća mnogo bolje i fizički i psihički", rekao je Salmi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije