Raste broj trovanja u SAD nakon Trumpovog savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača

Radiosarajevo.ba
Raste broj trovanja u SAD nakon Trumpovog savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Direktorica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illionis, Ngoki Ezike rekla je na današnjoj konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana.

To se pak poklapa s savjetom predsjednika SAD Donalda Trumpa o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio koronavirus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus. 

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorica Ezike. 

Podsjetimo, predsjednik SAD šokirao je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus. Trump je prije dva dana na dnevnoj presici o koronavirusu sugerirao kako bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od koronavirusa UV-zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj presici. 

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije