NY / Rasprava u Skupštini: U Kur'anu, Tori i Bibliji ne piše da se ne treba vakcinisati

15. 06. 2019. u 15:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Zastupnici u skupštini New Yorka u petak su glasali za ukidanje izuzimanja od programa vakcinacije u školama na osnovu vjeroispovijesti. Poslije usvajanja Zakona došlo je do spora između pristalica pokreta protiv vakcinacija i zastupnika, piše Srna.

Većinu oboljelih od boginja u New Yorku čine pripadnici zajednice ortodoksnih Jevreja.

Od početka godine više od 1.000 ljudi u Americi oboljelo je od boginja.

"Nije poznato da u Tori, Bibliji, Kur'anu ili bilo kojoj drugoj vjerskoj literaturi piše nešto što ukazuje da se ne treba vakcinisati", rekao je poslanik iz Bronxa Jeffrey Dinovitz, koji je autor nacrta zakona.

Guverner New Yorka Andrew Kuoom koji je potpisao Zakon samo nekoliko sati po usvajanju je naglasiio da je "nauka kristalno jasna i da su vakcine bezbjedne, efikasne i najbolji način za zaštitu djece".

Američke savezne države Kalifornija, Mississipi, Zapadna Virdžinija i Main su, takođe zabranile izuzetke od programa vakcinacije za djecu školskog uzrasta.

Slični izuzeci prisutni su u preostalih 45 saveznih država, ali su poslanici u pojedinim već počeli da rade na njihovom uklanjanju.

Novi Zakon daje učenicima vremenski rok da po dolasku u školu pokažu dokaz o vakcinaciji. Ukoliko nemaju sličan dokaz može im biti onemogućen upis.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA