QAnon šaman odlučio: 'Svjedočit ću protiv Donalda Trumpa, izdao nas je'

0
Radiosarajevo.ba
QAnon šaman odlučio: 'Svjedočit ću protiv Donalda Trumpa, izdao nas je'
Foto: elconfidential.com / QAnon šaman tokom nereda u Kongresu

QAnon šaman, koji je postao poznat, a nakon toga i uhapšen, nakon što je obojenog lica, go do pasa te s krznom i rogovima na glavi upao u američki Kongres.

Šaman se ponudio se za svjedoka na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa idućeg mjeseca.

Šaman, pravog imena Jacob Chansley, rekao je preko svog advokata Alberta S. Whatleyja da će biti otvoren za prisustvovanje suđenju i svjedočenje protiv predsjednika.

Chansley je, kaže Whatley, bio 'strahovito obuzet' Trumpom, ali sada se osjeća 'kao da ga je predsjednik izdao' nakon što ovaj njemu i ostalim izgrednicima nije odobrio pomilovanje.

Chansley je među nekoliko kapitolskih izgrednika koji su od Trumpa zatražili predsjedničko pomilovanje, ali ga nisu dobili posljednjih dana administracije.

Chansley je tvrdio da je došao na Kapitol 'na zahtjev predsjednika' kad je ovaj pozvao sve domoljube da 'dođu u Washington 6. januara.'

Trumpovo suđenje za opoziv trebalo bi započeti 8. februara.

Michael Sherwin, američki advokat iz okruga Columbia, rekao je za BBC da je FBI identificirao oko 400 osumnjičenika i uhapsio 135 osoba, od kojih je nekoliko kazalo kako su sudjelujući u opsadi, vjerovali da slijede Trumpovu zapovijed, piše jutarnji.hr

Chansley je suočen s optužbama za nedolično ponašanje, nasilni ulazak i ilegalni boravak u nedozvoljenim prostorima unutar područja Kapitola, a njegovo je suđenje zakazano za petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije