Putinovi mediji objavili: Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom?

0
Radiosarajevo.ba
Putinovi mediji objavili: Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom?
Foto: EPA / Putin: prijeti cijelom svijetu

Moskva je spremna pregovarati o uvjetima predaje s Kijevom, rekao je tajnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov kaže kako je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio spremnost na pregovore s ukrajinskim kolegom, ali uz uvjet na dobivanju garancije neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svom teritoriju.

Kako piše RT, ovim uvjerenjima bi se postigla demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine te bi se eliminisalo što Rusija trenutno smatra prijetnjom protiv sigurnosti.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

"Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine kako bi se riješili problemi takozvane 'crvene linije'. To je neutralan status i odbijanje raspoređivanja oružja", naveo je Peskov.

Dodao je kako će Putin odrediti vrijeme pregovora te istaknuo kako će se Rusija angažirati samo ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati.

"Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju postići. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti", naveo je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije