Putinov savjetnik dao otkaz i napustio Rusiju, poznato gdje je otišao

0
Radiosarajevo.ba
Putinov savjetnik dao otkaz i napustio Rusiju, poznato gdje je otišao
Foto: EPA-EFE / Anatoly Chubais

Ruski predstavnik za klimu i održivi razvoj Anatoly Chubais podnio je ostavku i napustio zemlju, navodeći svoje protivljenje ratu predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini čime je postao najviši dužnosnik koji je prekinuo s Kremljom zbog invazije, piše Bloomberg pozivajući se na svoje izvore bliske ruskoj administraciji.

Državna ruska novinska agencija TASS citirala je izvor blizak Chubaisu koji je potvrdio da je dao ostavku na svoju dužnost, piše Bloomberg.

Chubais je već u Turskoj i ne planira se vratiti u Rusiju, izjavila su dva njemu bliska izvora za web stranicu RBC.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Chubais (66), jedan je od rijetkih ekonomskih reformatora iz 1990-ih koji su ostali u Putinovoj vladi i održavali bliske veze sa zapadnim dužnosnicima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov još uvijek nije odgovorio na upit novinara Bloomerga da komentira ove navode.

Chubais, poznat kao arhitekta ruskih privatizacija 1990-ih, Putinu je dao prvi posao u Kremlju sredinom 1990-ih i isprva pozdravio njegov uspon na vlast krajem tog desetljeća. Pod Putinom je potom Chubais preuzimao vodeće poslove u velikim državnim kompanijama sve dok ga predsjednik prošle godine nije imenovao izaslanikom za održivi razvoj.

Od početka agresije na Ukrajinu ruska Vlada je pojačala pritisak na domaće kritičare invazije. Putin je 16. marta upozorio da će očistiti Rusiju od “ološa i izdajnika” koje optužuje da tajno rade za SAD i njihove saveznike. Suočen s ekonomskim krahom, ruski čelnik optužio je Zapad da želi uništiti Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije