"Putinov kuhar": Od hot dogova do ugovora od nekoliko milijardi

Radiosarajevo.ba
"Putinov kuhar": Od hot dogova do ugovora od nekoliko milijardi
Foto: Radio Slobodna Evropa / Jevgenij Prigožin

Kompanije koje se mogu povezati s oligarhom Jevgenijem Prigožinom dobile su od 2011. najmanje 5.393 ugovora s ruskom vladom vrijedne više od 209 milijardi rublji (3,2 milijarde dolara), pokazuje istraga Current Time i antikorupcijskog portala Municipalni skener, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom.

Većina ugovora je zaključena za obezbjeđivanje hrane i drugih usluga vojnim jedinicama, ali su Prigožinove kompanije takođe radile ketering za škole i zdravstvene ustanove.

Pravi broj ugovora mogao bi biti dosta veći, dijelom zato što je Prigožin napravio neprozirnu mrežu vlasništva koja otežava praćenje svih njegovih aktivnosti, a dijelom zato to je 2017. premijer Dmitrij Medvedev objavio vladinu odluku koja je omogućila agenciji za snabdjevanje vojske Voentorg i njenim podružnicama da prikriju informacije o svojim tenderima iz razloga nacionalne bezbednosti.

Postoje pokazatelji, u formi sudskih i drugih bilješki, da su neke Prigožinove kompanije obezbjeđivale usluge vojnim jedincima, iako nije bilo javno objavljenih tendera. Nekoliko kompanija povezanih s Prigožinom, uključujući MTC, Pišćevik, Obšćepit, Merkurij i ASP, navedno je na sajtu Voentorga kao "partnerske" organizacije.

Potpunije informacije o kompleksnim vezama tih kompanija s Prigožinovim poslovnim carstvom mogu se naći u izvještaju Current timea medijskog projekta na rukom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike.

Poznati saradnici

Mnoge kompanije su u vlasništvu Prigožinovih poznatih saradnika ili oni njima upravljaju, dok druge imaju zajedničku adresu ili kontakt informacije s Prigožinovim carstvom. Nekoliko njih angažuje istu advokaticu, Irinu Medved, da ih predstavlja u sporovima s Ministarstvom odbrane ili drugim vladinim agencijama.

Ministarstvo odbrane je 2017. tužilo Voentorg zbog navodnog kršenja ugovora. Firme Pišćevik, Kolektiv-Servis, Obšćepit, MTC i Merkurij su umješane u taj slučaj kao treće strane i sve njih je, prema sudskim dokumentima, predstavljala advokatica identifikovana kao K.V. Škodkina.

Profesor Sanktpeterburškog finansijskog univerziteta Sergej Černjih rekao je za Current time da takve veze mogu biti slučajnost, ali da takođe mogu ukazivati na povezanost kompanija što bi trebalo da privuče pažnju agencija za nadzor finansija.

Toksična priroda

Current time je tražio od dvojice finansijskih stručnjaka da ispitaju kompleksnu mrežu međuveza Prigožinovih kompanija. Nijedan od njih nije pristao da govori pod svojim imenom, a jedan je rekao: "S obzirom na toksičnu prirodu gospode o kojoj pričamo, pristajem jedno da budem identifikovan kao poslovni izvor".

"To je klasičan sistem", rekao je jedan od stručnjaka. "Dvije ili tri strukture se nadmeću na jednom tenderu. Posjedujete ih sve. Dobijate ugovor s minimalnim naporom... Mada ponekad možete videti da rivalske kompanije imaju jednu adresu, jednog direktora, jednu email adresu. To je stari sistem - korišćen je 1.000 puta i biće korišćen još 1.000 puta."

Current time je poslao listu pitanja Prigožinovoj glavnoj kompaniji Konkord menadžment sa zahtjevom za komentar o istrazi. Kompanija je odgovorila da nema obavezu da odgovori Current timeu i da pitanja "nisu od javnog značaja".

U saopštenju kompanije je citiran Prigožin, kako kaže - da je novinar Current timea Timur Olevski "malo, prljavo kopile... i nećemo odgovoriti na njegova pitanja".

Prigožin (58) ima bliske lične veze s predsednikom Vladimirom Putinom i nazvan je "Putinov kuvar" zato što su njegove kompanije obezbjeđivale usluge keteringa za događaje u Kremlju.

On i tri povezane kompanije su optuženi u SAD zbog sumnje da su sprovodili napore Kremlja da utiče na predsjedničke izbore 2016. u korist Donalda Trumpa. Za njega se veruje da kontroliše Agenciju za istraživanje interneta (Internet Research Agency), poznatiju kao "sanktperburška fabrika trolova", i koja je povezana s brojnim kampanjama dezinformisanja na društvenim medijima protiv američkih i evropskih kompanija. Takođe se veruje da kontroliše privatnu vojnu kompaniju Vagner koja je obezbeđivala plaćenike i druge usluge na istoku Ukrajine, u Siriji, Africi i drugim mestima.

On je meta sankcija SAD zbog navodne uloge u podržavanju ruske aneksije ukrajinskog regiona Krima 2014. i vojne podrške Moskve separatističkim formacijama u dijelovima istoka Ukrajine.

Rođen u Lenjingradu 1961, Prigožin je osuđen zbog pljačke i dobio je uslovnu kaznu 1979. Zbog pljačke, prevare i organizovanja prostitucije 1981. je dobio 12 godišnju kaznu zatvore. Ostatak te decenije je proveo u zatvoru. Posijle izlaska počeo je karijeru u poslovima s hranom, otvorivši mrežu štandova za hot dogove u Sankt Peterburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije