Putin želi kraj rata u Ukrajini: Oružani sukobi završavaju diplomatijom

8
Hina
Putin želi kraj rata u Ukrajini: Oružani sukobi završavaju diplomatijom
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija želi kraj rata u Ukrajini i da svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

"Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težit ćemo kraju toga [rata], i što prije to bolje, naravno", rekao je Putin.

Putin je, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Bijelu kuću, rekao novinarima da je više puta rekao da "zaoštravanje sukoba dovodi do neopravdanih gubitaka".

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Vladimir Putin: Rat je bio neizbježan, bolje danas nego sutra

Vladimir Putin: Rat je bio neizbježan, bolje danas nego sutra

Rusija uporno tvrdi da je otvorena za pregovore, u što sumnjaju Ukrajina i njezin saveznik Sjedinjene Američke Države, koji smatraju da Moskva samo želi kupiti vrijeme nakon niza poraza i povlačenja u desetomjesečnom ratu. Kremlj kaže da je Ukrajina ta koja odbija pregovarati, a Kijev pak da Rusija mora zaustaviti svoje napade i vratiti teritorij koji je zauzela.

"Svi oružani sukobi na ovaj ili onaj način završavaju nekom vrstom pregovora na diplomatskoj razini", kazao je Putin. "Prije ili kasnije, sve stranke u stanju sukoba sjedaju za stol i postižu sporazum. Što ranije to spoznaju oni koji nam se protive, to bolje. Nikada nismo odustali od toga", dodao je Putin.

Ruski je predsjednik također umanjio značaj sistema protuzračne obrane Patriot kojim je američki predsjednik Joe Biden pristao opskrbiti Ukrajinu, poručivši da će Rusija pronaći način da mu se suprotstavi. Izjavio je da je sistem "poprilično star" i ne radi poput ruskog sustava S-300.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije