Putin uzvratio Bidenu: Rusija nametnula zabranu ulaska američkim dužnosnicima

1
Radiosarajevo.ba
Putin uzvratio Bidenu: Rusija nametnula zabranu ulaska američkim dužnosnicima
EPA / Joe Biden i Vladimir Putin

Rusija je nametnula zabranu ulaska visokim američkim dužnosnicima, među kojima državnom advokatu Merricku Garlandu i ministru državne sigurnosti Alejandru Mayorkasu, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Osim te dvojice članova administracije Joea Bidena, na popisu onih kojima je zabranjen ulazak u Rusiju još je šest osoba, piše Hina.

Zabrana vrijedi i za šefa FBI-a, bivšeg šefa CIA-e, direktoricu Obavještajne uprave. Među njima su direktor FBI-a Christopher Wray, direktorica Nacionalne obavještajne uprave Avril Haines i Susan Rice, koja je na čelu Vijeća za unutrašnju politiku.

Rusko ministarstvo na popis je stavilo i čelnika Saveznog zavoda za zatvorske kazne Michaela Carvajala. Na njemu su također bivši šef CIA-e R James Woolsey Jr. i John Bolton, koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da su sve te osobe bile uključene u razvijanje i provođenje proturuskog političkog smjera Sjedinjenih Država.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države u četvrtak su uvele široki spektar sankcija Rusiji kako bi je kaznile zbog navodnog mješanja u američke izbore i ostalih „malignih“ akcija.

Američke mjere sankcioniraju ruske kompanije, protjeruju ruske diplomate i postavljaju limite za tržište ruskim suverenim dugom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije