Putin uz smiješak i šampanjac priznao napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini: "Nećemo stati"

4
Radiosarajevo.ba
Putin uz smiješak i šampanjac priznao napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini: "Nećemo stati"
Foto: Printscreen / CNN / Vladimir Putin

Predsjednik Vladimir Putin javno je priznao napade ruske vojske na energetsku infrastrukturu Ukrajine u četvrtak, smiješeći se i nazdravljajući čašom šampanjca na prijemu u Kremlju. Kazao je i kako neće prestati.

Govoreći nakon ceremonije dodjele nagrada za "Heroje Rusije", obratio se grupi vojnika koji primaju nagrade. O napadima je rekao: "Da, mi to radimo. Ali ko je počeo?". Zatim je nabrojao niz događaja za koje krivi Ukrajince: "Ko je pogodio Krimski most? Ko je digao u zrak dalekovode iz nuklearne elektrane Kursk?”

Njegovi komentari odnosili su se na eksploziju na Kerčkom mostu 8. oktobra, kada je eksplodirao kamion na strateškom prijelazu, uzrokujući veliku štetu. Ukrajinci nikada nisu preuzeli odgovornost, ali Kremlj je brzo optužio Kijev.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Tokom nastupa u Kremlju u četvrtak, nastavio je: "Ko ne opskrbljuje vodom Donjeck? Neopskrba vodom milionskog grada je čin genocida. Niko nigdje nije rekao ni riječ o tome. Uopće! Potpuna tišina."

Ruski predsjednik usporedio je razliku u reakcijama na Rusiju i Ukrajinu, rekavši "čim napravimo korak, digne se buka i galama za cijeli svemir".

Zaključio je govor dodavši da "to neće ometati naše borbene misije", prije nego što je nazdravio vojnicima koji su ga slušali i otpio iz svoje čaše šampanjca.

Ukrajina se od početka oktobra suočava sa širokim napadom na kritičnu infrastrukturu i izvore energije. Napad je ostavio milione diljem zemlje bez struje na niskim temperaturama.

U ponedjeljak je Rusija pokrenula novi val napada bespilotnim letjelicama i projektilima usmjerenih na energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine. U toku su radovi na popravci infrastrukturnih objekata diljem Ukrajine te većina elektrana sada opskrbljuje energijom nacionalnu mrežu.

Međutim, i dalje postoji "značajan deficit" u nacionalnom elektroenergetskom sistemu. Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da napadi na energetsku mrežu zemlje predstavljaju genocid. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije