Putin se obratio: Naredio djelimičnu mobilizaciju i zaprijetio zapadu da 'ne blefira'

8
Radiosarajevo.ba
Putin se obratio: Naredio djelimičnu mobilizaciju i zaprijetio zapadu da 'ne blefira'
Foto: Facebook / Vladimir Putin

Vladimir Putin održao je nacionalno obraćanje u kojem je najavio djelimičnu mobilizaciju snaga u Rusiji.

Kazao je da se vojska suočava s "vojnim operacijama okupljenog zapada na frontu dugom više od 1000 km u Ukrajini". Pozivali bi se oni koji su u vojnoj rezervi, dodao je.

Putin je također rekao da će Rusija dati punu podršku referendumima najavljenim za ovaj vikend u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Optužio je zapad za početak rata protiv Rusije u Ukrajini 2014. godine.

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

U Kremlju je haos: Kasni obraćanje Vladmira Putina, a razlog je nevjerojatan

U Kremlju je haos: Kasni obraćanje Vladmira Putina, a razlog je nevjerojatan

"U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve granice", rekao je ruski predsjednik. Optužio je zapad da planira uništiti Rusiju i koristi se nuklearnom ucjenom.

Putin je rekao da će koristiti "sva sredstva koja su dostupna" i da će oni koji pokušavaju koristiti nuklearnu ucjenu protiv Rusije uvidjeti da se sve može okrenuti protiv njih. Izričito je rekao "Ne blefiram."

Putin je dodao da podržava "djelomičnu mobilizaciju", naglasivši da je to djelomična mobilizacija. U vojnu službu bit će pozvani samo oni koji su trenutno u rezervi. Potpisan je i ukaz o djelomičnoj mobilizaciji.

Putin je poručio da trebaju dobrovoljce da se bore uz profesionalnu rusku vojsku, uz beneficije poput plate i socijalnih garancija.

Putin je govorio o referendumima, rekavši da će Rusija učiniti sve što može da osigura sigurne uslove za referendume da ljudi mogu izraziti svoju volju.

Putin je ustvrdio kako je ukrajinsku vojsku obučavao NATO i da njom zapravo zapovijedaju strani komandanti. Rekao je da se politika terora i zastrašivanja protiv Rusije intenzivirala.

Putin je rekao da Kijev drži ljude u Donbasu kao taoce. Opisao je ljude koji se bore uz rusku vojsku kao "prave patriote."

Putin je kazao da je preventivna vojna operacija bila jedina moguća opcija jer je zapad odbio mirno rješenje "problema Donbasa" i polaganje prava na korištenje nuklearnog oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije