Putin poslao vojsku u Donjeck i Lugansk: "Ukrajina nikad nije bila država"

15
Radiosarajevo.ba
Putin poslao vojsku u Donjeck i Lugansk: "Ukrajina nikad nije bila država"
Foto: Twitter / Tenzije dosegle svoj vrhunac

Predsjednik Rusije Vladimir Putin večeras je potpisao ukaz kojim je proglasio nezavisnim teritorije Dombas i Lugansk, koje pripadaju Ukrajini.

U ovim oblastima je nakon Putinove odluke uslijedilo veliko slavlje ruskog stanovništva koje živi u njima, popraćeno vatrometom. Putin je, nedugo zatim, obrazložio svoje razloge ovog poteza.

"Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada", rekao je Putin u svom gotovo pa maratonskom obraćanju naciji.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U jednom je trenutku Ukrajinu nazvao "američkom kolonijom" kojom upravlja "marionetski režim", prenosi Jutarnji.

"Korupcija je Ukrajinu razorila, tamo je u toku izuzetno opasna ekonomska kriza", dodao je. Ukrajina nikada nije imala svoju istinsku državnost, ona je samo kopirala model. Ukrajinske vlasti od prvih koraka krenule su s negiranjem svega, što je postala osnova njene državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su mijenjati svijest građana, historijsko sjećanje miliona ljudi, cijelih generacija koje žive u Ukrajini", naveo je ruski lider.

Putin je utvrdio da je u Ukrajini sve više neonacista, a da je tamošnji vladajući režim "inficirao virus korupcije i nacionalizma".

U istupu nalik svojedobnoj američkoj tezi, koja se ispostavila lažnom, a poslužila je kao opravdanje za invaziju na Irak, Putin je Ukrajinu optužio da posjeduje "oružje za masovno uništenje".

Objavljen je i video kolone borbenih vozila koja se kreće ka Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije