Putin odlikovao Kusturicu: Ruski predsjednik unosi ravnotežu u svjetsku politiku

Radiosarajevo.ba
Putin odlikovao Kusturicu: Ruski predsjednik unosi ravnotežu u svjetsku politiku
/ Foto: Sputnjik
Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je srbijanskom režiseru Emiru Kusturici Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inozemstvu.

Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsjetio da tokom prvog njihovog susreta uopće nije govorio ruski.

"Poštovani gospodine Putin, kada smo se sreli prvi put, nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam se zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu", rekao je Kusturica, primajući nagradu od ruskog predsjednika.

Kusturica je istaknuo da je za njega to velika nagrada, zato što misli da je predsjednik Ruske Federacije čovjek koji unosi ravnotežu u svjetsku politiku.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodjeljuje od 2. marta 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umjetnik Aleksandar Žuk. Orden je napravljen od srebra s pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije