Kusturica je Bosanac: Kako je BiH došla na listu pobjednika Cannesa

Radiosarajevo.ba
Kusturica je Bosanac: Kako je BiH došla na listu pobjednika Cannesa
Od stjecanja nezavisnosti BiH se može pohvaliti velikim filmskim uspjesima.

Dobro je poznato da je Danis Tanović 2001. osvojio Oscara za najbolji strani film (Ničija zemlja), dok je Jasmila Žbanić (Grbavica) pet godina kasnije stigla do Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

Kada je riječ o najprestižnijem evropskom filmskom festivalu u Cannesu, najveći uspjeh BiH je Zlatna palma za najbolji scenarij za Danisa Tanovića (Ničija zemlja), iako će neki spomenuti i Zlatnu palmu za najbolji film (Otac na službenom putu) 1985. godine, u vrijeme dok je naša zemlja bila dio SFRJ.

No, ako je suditi prema ploči ispred Festivalsko-kongresne palače (Palais des Festivals et des Congrès) u Cannesu, nezavisna BiH ima i Zlatnu palmu za najbolji film!

Naime, na ovoj ploči, na kojoj su upisani svi najbolji filmovi iz Cannesa, uz pobjednika iz 1995. godine – film Underground – upisana je Bosna i Hercegovina!

Osobu koja je gravirala pobjednički film i zemlju porijekla vjerovatno je zavarala država rođenja srbijanskog režisera Emira Kusturice.

Paradoksalno, djelo Underground je djelomično finansirao Miloševićev režim posredstvom Radio-televizije Srbije, a mnogi su film prema scenariju Dušana Kovačevića vidjeli kao propagandu velikosrpske politike i opravdavanje događaja u bivšoj Jugoslaviji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije