Putin nakon pobjede na izborima: 'Sukob Rusije i NATO-a bio bi korak do Trećeg svjetskog rata'

3
Radiosarajevo.ba
Putin nakon pobjede na izborima: 'Sukob Rusije i NATO-a bio bi korak do Trećeg svjetskog rata'
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak, 18. marta, upozorio Zapad da bi direktan sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om značio da je planeta na korak do Trećeg svjetskog rata, ali je rekao da rijetko ko želi takav scenario.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin je često upozoravao na rizike od nuklearnog rata, ali kaže da nikada nije osjetio potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini, piše Glas Amerike.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošlog mjeseca da ne može isključiti raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajini u budućnosti, pri čemu su se mnoge zapadne zemlje distancirale od toga, dok su druge, posebno u istočnoj Evropi, izrazile podršku.

Na pitanje Reutersa o izjavama Macrona i rizicima i mogućnostima sukoba između Rusije i NATO-a, Putin je rekao: "Sve je moguće u modernom svijetu."

"Svima je jasno da će ovo biti na korak do Trećeg svjetskog rata punog razmjera. Mislim da je teško da je iko zainteresiran za to", rekao je Putin novinarima nakon pobjede na izborima.

Putin je naredio punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo veliki evropski rat nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika s druge strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije