Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

2
Radiosarajevo.ba
Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga
Foto: EPA / Vladimir Putin i Xi Jinping

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da će posjetiti Kinu u maju, izvijestio je državni medijski izvor TASS 25. aprila. Najava se desila svega nekoliko sati prije sastanka u kome bi se trebali sastati Antony Blinkena i kineski predsjednik Xi.

Ovo bi mogao biti Putinova prva inostrana posjeta nakon što je osigurao svoj peti mandat na funkciji predsjednika u martovskim predsjedničkim izborima, koji su smatrani namještenim i nepravednim od strane zapadnih zemalja.

I dok su mnogi zapadni lideri osudili glasanje, kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je lideru Kremlja, obećavajući "očuvanje bliske komunikacije" između dvije zemlje.

Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine

Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine

Peking je razvio bliske veze s Moskvom tokom starta invazije na Ukrajinu, povećavajući ekonomsku saradnju i ometajući zapadne pokušaje izolacije Rusije. Kina se također uključila u moguće pregovore o miru, tvrdeći da razgovori moraju uključivati Moskvu.

Govoreći 25. aprila na kongresu Ruske unije industrijalaca i preduzetnika u Moskvi, Putin nije dao tačan datum svog posjeta niti bilo kakve dodatne detalje o putovanju.

"Planiram posjetu u maju", rekao je.

Ruski predsjednik ranije je posjetio Kinu u oktobru prošle godine kako bi prisustvovao Forumu pojasa i puta u Pekingu.

Kina se zvanično proglasila neutralnom u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali Vašington je nastavio upozoravati na podršku Pekinga ruskim odbrambenim industrijama.

Peking je ranije reagirao na kritike svog partnerstva s Moskvom, tvrdeći da obje zemlje imaju pravo na "normalnu saradnju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije