Pucnjava na referendumu: Dvije osobe poginule na glasačkim mjestima

Srna
Pucnjava na referendumu: Dvije osobe poginule na glasačkim mjestima
Najmanje dvije osobe poginule su u oružanom incidentu između dvije grupe mještana sela Jabanardi u provinciji Dijarbakir na jugoistoku Turske tokom glasanja na referendumu, javili su danas lokalni mediji.

Turska televizijska stanica "NTV" navodi da se pucnjava dogodila nedaleko od glasačkog mjesta, a prema medijskim izvještajima, sukob je izbio oko nesuglasica oko političkih stavova.

Oko 53,3 miliona registrovanih glasača trebalo bi da se izjasni na referendumu na više od 160.000 glasačkih mjesta, uz dodatnih 460 u zatvorima u Turskoj.

Građani se na referendumu izjašnjavaju o ustavnim promjenama, koje predviđaju prelazak te zemlje sa parlamentarnog na predsjednički sistem vođenja države.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan apelovao je sinoć na sunarodnike da u što većem broju izađu na referendum na kojem će se odlučivati o izmjeni Ustava za proširenje ovlaštenja šefa države.

Erdogan ističe da će pozitivan odgovor na referendumu donijeti stabilnost u Tursku i veći ekonomski rast a odbacuje tvrdnje opozicije da će izmjene uspostaviti "režim jednog čovjeka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije