Erdogan glasao na referendumu: Narod danas bira promjene za budućnost

Anadolija
Erdogan glasao na referendumu: Narod danas bira promjene za budućnost
Današnje izjašnjavanje građana o setu ustavnih promjena u Turskoj nije obično glasanje, smatra Recep Tayip Erdogan, predsjednik ove zemlje koji se glasanjem također priključio građanima.

U prisustvu svoje supruge Emine, on je glasao u Istanbulu, gdje je poručio kako vjeruje da će narod odlučiti da otvori put brzom razvoju.

"Današnje izjašnjavanje građana, ovaj referendum, nije uobičajeno glasanje. U historiji Republike imali smo mnoga glasanja o parlamentarnom sistemu. Imali smo i izjašnjavanja građana, ali ovo izjašnjavanje je izbor promjene, novog administrativnog sistema u Turskoj", izjavio je Erdogan.

Tom prilikom je izjavio kako Turska treba brže rasti i napredovati, te kako vjeruje da će se narod zaputiti ka zdravom razumu, a sa zdravim razumom u budućnost.

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije