Prvo obraćanje Macrona: Hvala vam, znam što vam dugujem

6
AA
Prvo obraćanje Macrona: Hvala vam, znam što vam dugujem
Foto: EPA / Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, novi-stari predsjednik Francuske, obratio se večeras građanima.

"Hvala vam! Nakon pet godina u kojima su se izmjenjivala sretna i teška vremena, također i u kojima je došlo do iznimne krize, na današnji dan većina nas je izabrala vjerovati mi i dati mi u ruke novi mandat da predsjedam našom republikom idućih pet godina", rekao je na početku Macron.

Prvi čovjek Francuske rekao je da je "predsjednik svih".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Nisam više kandidat jednog tabora, nego sam predsjednik svih. Znam da su mnogi Francuzi glasali za mene kako bi blokirali krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i reći da me njihov glas obavezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija", kazao je Macron.

Dodao je da su građani Francuske danas izabrali humanistički projekt koji je, kako je rekao, "vrlo ambiciozan i vodi se nezavisnošću države i Evrope.

"Želim voditi taj projekat budućih godina. Ovo je historijsko vrijeme, zajedno ćemo kreirati vrijednosti za buduće generacije", poručio je Macron i dodao:

"Rat u Ukrajini je podsjetnik da prolazimo kroz tragična vremena u kojima se Francuska mora čuti. Francuski glas se mora čuti".

Macron je osvojio drugi mandat na mjestu predsjednika Francuske nakon drugog krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju. Macron, kandidat stranke "La Republique En Marche!" (LREM), dobio je 58,2 posto od ukupnog broja glasova.

Kandidatkinja krajnje desničarske Nacionalne fronte, Marine Le Pen, osvojila je 41,8 posto glasova, najviše u njene posljednje tri neuspješne predsjedničke kandidature.

Podsjetimo, Macron će biti prvi predsjednik Francuske koji je osvojio drugi mandat nakon Jacquesa Chiraca 2002. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije