Prvi slučaj koronavirusa nakon 250 dana, nacija bijesna

1
Radiosarajevo.ba
Prvi slučaj koronavirusa nakon 250 dana, nacija bijesna
Foro: BBC / Tajvan

Koronavirus se vratio na Taivan. Otok koji puna 253 dana nije zabilježio lokalni slučaj transmisije i koji je glasio kao pravi slučaj uspješne borbe protiv pandemije, jučer je zabilježio prvi slučaj COVID-19 nakon 12. aprila.

Čelnici države i građani potpuno su pobjesnili na krivca za novonastalu situaciju, a radi se o pilotu s Novog Zelanda koji je radio za jednu tajvansku kompaniju. Epidemiolozi vjerojatno i ne bi došli do njega da nisu naišli na jednu ženu koja je bila pozitivna na virus i koja je priznala da je bila u kontaktu s pilotom.

"On je zatajio sve kontakte i aktivnosti. Jako bezobzirno", bio je ljut ministar zdravstva Chen Shih-chung koji je najavio i paprenu kaznu za pilota. Morat će platiti oko 9.300 eura.

Ovaj novi slučaj težak je udarac za otok koji je od početka pandemije zabilježio tek 770 slučajeva koronavirusa i sedam smrtnih slučajeva koji datiraju još od marta.

Zemlja od 24 miliona stanovnika je već na samom početku pandemije zatvorila granice i implementirala oštre mjere priv virusa.

Od aprila Tajvan je zabilježio tek nekoliko slučajeva koronavirusa među povratnicima u zemlju i migrantima koji su odmah po dolasku na otok prepraćeni u karantenu i pušteni tek nakon dvije sedmice izolacije, prenosi jutarnji.hr.

Što se tiče pilota koji rade za domaće kompanije, oni moraju proći tek trodnevnu karantenu po dolasku u zemlju, i upravo je ovaj novi slučaj potaknuo debatu o tome je li to dovoljna mjera i treba li postrožiti pravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije