Prvi put u 100 godina: Rusija kasni s plaćanjem stranog duga, u Kremlju bijesni

0
Radiosarajevo.ba
Prvi put u 100 godina: Rusija kasni s plaćanjem stranog duga, u Kremlju bijesni
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusija prvi put nakon 1918. kasni s plaćanjem stranog duga, bijes u Kremlju: ‘To je farsa‘

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga.

 Moskva ima novac za plaćanje 94,6 miliona eura i spremna je uplatiti taj iznos, no ispriječile su se sankcije koje onemogućuju isplatu međunarodnim vjerovnicima.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije

Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije

Kremlj je odlučno želio spriječiti takav scenarij jer predstavlja veliki udarac ugledu nacije, a ruski ministar financija ovu situaciju nazvao je 'farsom'. Kamata od 94,6 miliona eura dospjela je još 27. maja.

Rusija tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili.

U međuvremenu neki tajvanski vlasnici ruskih obveznica nisu primili isplatu kamata, navodi Reuters, prenoseći dva izvora. Novac nije stigao u roku od 30 dana od datuma dospijeća, odnosno do nedjelje navečer. Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija, javlja Jutarnji.

Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva.

Ovakav scenarij predviđao se otkako su SAD i Europska unija uvele sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mediji su i ranije pisali da bi moglo doći do problema s podmirivanjem ruskog duga Zapadu. Ovo je prvo neispunjenje obveza u stranoj valuti od 1918. godine.

Vučić: "Ne budu li Rusija i Ukrajina pregovarale odosmo svi u..."

Vučić: "Ne budu li Rusija i Ukrajina pregovarale odosmo svi u..."

Ministar financija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači 'neće moći primiti' isplate, javlja agencija RIA Novosti: "Dva su razloga. Prvi je da je inozemnoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas."

Istaknuo je da Rusija želi platiti dug i ima dovoljno novca za isplatu vanjskog duga.

"Cijela ova situacija je farsa", rekao je.

BBC piše kako je neizvršenje obveza simboličan udarac za Rusiju, ali da će imati vrlo malo direktnih posljedica.

Nacije koje ne uspiju platiti dug gube sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima, no zbog međunarodnih sankcija Rusiji je to ionako onemogućeno. Također, Siluanov je u aprilu izjavio da se Rusija ne planira dodatno zaduživati jer zarađuje milijardu dolara dnevno od izvora fosilnih goriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije