Počeo samit G7: Šta svjetski lideri spremaju Rusiji i Putinu?

0
Radiosarajevo.ba
Počeo samit G7: Šta svjetski lideri spremaju Rusiji i Putinu?
Foto: EPA-EFE / Joe Biden stigao u Europu

Njemčki kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike grupe najrazvijenijih demokratija svijeta na početku trodnevnog summita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane.

Summit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija COVID-a.

 Globalni rast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utječu na ekonomski rast.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima.

Vučić: "Ne budu li Rusija i Ukrajina pregovarale odosmo svi u..."

Vučić: "Ne budu li Rusija i Ukrajina pregovarale odosmo svi u..."

Zabrana uvoza zlata Rusiji?

"Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima", najavio je dužnosnik EU. Očekuje se da će na summitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako joj uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene za rusku naftu i plin, piše Index.

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.

Scholz je na sastanak kao zemlje partnere pozvao Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, Argentinu, sadašnju predsjednicu Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja te Indiju i Indoneziju kao aktuelnog i idućeg domaćina summita G20, grupe velikih industrijskih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije