Turizam / Prvi put u 10 godina pao broj stranih turista u Španiji: Svi idu u Tursku i Tunis

04. 09. 2018. u 08:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Španija je u julu prvi put u gotovo deset godina zabilježila manje stranih gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, budući da se interes turista preusmjerio na jeftinije konkurentske destinacije, poput Turske i Tunisa.

U junu je Španiju posjetilo nešto manje od 2,2 miliona stranih gostiju, 4,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene brojke državnog zavoda za statistiku INE, prenosi Hina.

Njihov je broj u tom ključnom turističkom mjesecu smanjen prvi put od 2009. godine.

Pritom je broj gostiju iz Britanije pao 5,6 posto, budući da su putovanja Britanaca u članice eurozone poskupjela slijedom slabije funte. Uprkos tome, gosti iz Britanije ponovo su u julu bili najbrojnija skupina među stranim gostima, pokazuju podaci INE-a.

U prvih sedam mjeseci broj stranih gostiju gotovo je stagnirao u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 47 miliona. U 2016. i 2017. godini Španija je u tom razdoblju bilježila dvoznamenkaste stope rasta broja stranih gostiju.

Turizam čini čak 10 posto španskog BDP-a a zemlja je u posljednje vrijeme bilježila snažan skok broja stranih gostiju dijelom i zbog sigurnosnih problema koji su odvratili turiste od popularnih "sunčanih" destinacija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Španija je tako prošle godine skinula Sjedinjene Države s pozicije druge zemlje u svijetu po broju stranih gostiju, sa zabilježenih ukupno 82 miliona stranih turista. Time je petu godinu zaredom njihov broj dosegnuo rekordnu razinu.

Najviše je stranih gostiju u 2017. godini bilježila Francuska.

U razgovoru za radio Cadena Ser španjolski premijer Pedro Sanchez umanjio je važnost pada broja inostranih gostiju u julu, rekavši da je i dalje na "historijski visokim razinama".

Iz tour-operatera Thomas Cook saopćeno je da je u julu zabilježeno 63-postotno povećanje broja rezervacija za Tursku u odnosu na prošlu godinu, navodeći Antalyu kao novo najpopularnije odredište za britanske turiste.

Dodali su i da su zbog skupljih španskih destinacija preselili kapacitete za ovo ljeto na istok, izdvajajući zemlje poput Turske i Tunisa, ali i druga mediteranska tržišta, navodi Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA