Prvi govor Xi Jinpinga na početku trećeg mandata: 'Moramo krenuti u proces unifikacije s Tajvanom'

0
Radiosarajevo.ba
Prvi govor Xi Jinpinga na početku trećeg mandata: 'Moramo krenuti u proces unifikacije s Tajvanom'
Foto: EPA-EFE / Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping je održao svoj prvi govor otkada je treći put izabran na ovu poziciju, a govor je posvetio najviše Tajvanu i vojnoj moći svoje zemlje. 

Poznato je kako Kina smatra otok Tajvan kao dio svog teritorija. Na terenu je stanje malo drugačije. Tajvanom vlada demokratska vlast, za razliku od Kine, koja je diktatura Komunističke partije

Ipak, Tajvan je izrazito bitan dio kineske vanjske politike. Baš zbog te činjenice je Xi Jinping toliko vremena u svom govoru posvetio upravo ovom otoku i odnosu prema njihovoj vlasti, koju službeni Peking ne priznaje

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Rekao je kako se mora krenuti u proces unifikacije, a to bi značilo da se uspostavi vlast Komunističke partije na ovom otoku. Nije isključio ni korištenje vojne sile

Upravo to je bila druga najbitnija tema za Jinpinga. Kineska vojska je u procesu širenja, a to je posebno tačno otkada je Xi Jinping preuzeo vlast prije deset godina. 

Xi Jinping treći put izabran za predsjednika Kine

Xi Jinping treći put izabran za predsjednika Kine

On je tokom govora rekao kako će od kineske vojske napraviti veliki zid od čelika, aludirajući naravno na Kineski zid, turističku atrakciju na istoku ove zemlje. 

Poseban fokus je bio na mornarici. Pod Jinpingom, kineska mornarica je postala najjača na svijetu. Zbog te činjenice je Kina uspjela da se nametne u Južnokineskom moru, gdje sada drži primat. 

Xi Jinping je još 2018. eliminisao ograničenje na mandate, te može voditi državu dokle god ima podršku parlamenta, koji glasa za predsjednika.

Naravno, to je puka formalnost. Xi Jinping ima vlast i čuva je čvrstom rukom, te je jako teško vjerovati da će neko dići glas protiv njega, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije