Xi Jinping: 'Kina treba da poboljša upotrebu vojnih resursa'

0
Fena
Xi Jinping: 'Kina treba da poboljša upotrebu vojnih resursa'
Foto: EPA - EFE / Xi Jinping

Kina treba da poboljša svoju upotrebu vojnih resursa kao što su tehnologija, lanci snabdijevanja i nacionalne rezerve "kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima", izjavio je u srijedu predsjednik Kine Xi Jinping.

Xi je vrhovni komandant kineskih oružanih snaga i trebao bi biti zvanično ponovo izabran za predsjednika ove sedmice.

Konsolidacija i unapređenje "integrisanih strateških sposobnosti" novi je zahtjev koji je postavila vladajuća Komunistička partija, poručio je Xi predstavnicima Narodnooslobodilačke vojske i vojne policije tokom godišnje sjednice parlamenta, javila je državna televizija CCTV.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Noseći kinesko odijelo u vojno zelenoj boji, podsjetio je vojsku da je mora predvoditi partija. Xi je prošle godine osigurao treći mandat šefa stranke bez presedana.

"Kina treba bolje koristiti vojnu nauku, tehnologiju i industriju kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima", rekao je Xi.

Zamolio je nacionalne laboratorije da ubrzaju svoja istraživanja u vojnoj tehnologiji kako se Kina ne bi morala oslanjati na strane države.

Također je izjavio da industrijski lanci snabdijevanja moraju biti otporniji i pozvao na veću izgradnju infrastrukture i stvaranje nacionalnih rezervi za potrebe vojske.

Xi nije precizirao koji su to "strateški rizici" koje vojska, kako je rekao, treba da riješi.

Kina zauzima sve uporniji stav prema Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, i nikada se nije odrekla upotrebe sile za vraćanje Tajvana pod svoju kontrolu, otoka koji odbacuje zahtjeve Pekinga na suverenitet nad njim, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije