Prvi europut od početka rata: Lavrov stiže u Skoplje nakon što je zamolio Bugarsku da odobri prelet

0
Radiosarajevo.ba
Prvi europut od početka rata: Lavrov stiže u Skoplje nakon što je zamolio Bugarsku da odobri prelet
Foto: EPA / Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira putovati u Sjevernu Makedoniju ove sedmice kako bi prisustvovao konferenciji. Ovo putovanje bio bi njegov prvi posjet zemlji članici NATO-a od kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

Rusija je jedan od 57 članova Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, osnovane tokom Hladnog rata kako bi pomogla smirivanju napetosti između Istoka i Zapada.

Sjeverna Makedonija, koja trenutno obnaša predsjedavanje tom organizacijom, prošlog sedmice pozvala Lavrova na sastanak ministara vanjskih poslova OSCA-e koji počinje u četvrtak, 30. novembra u Skoplju.

Milić Vukašinović prozvao Bregovića: "Ko se druži sa mekinjama, pojedu ga svinje"

Milić Vukašinović prozvao Bregovića: "Ko se druži sa mekinjama, pojedu ga svinje"

Članice NATO-a su zabranile ruske letove nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Da bi stigao do Sjeverne Makedonije, Lavrovov avion morao bi letjeti kroz zračni prostor Bugarske ili Grčke, koje također pripadaju Zapadnom vojnom savezu.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak, 27. novembra da je odobrilo prelet Lavrovljevog aviona kroz bugarski zračni prostor.

Sergej Lavrov šokirao reakcijom na pitanje o Prigožinu, psovka se širi društvenim mrežama

Sergej Lavrov šokirao reakcijom na pitanje o Prigožinu, psovka se širi društvenim mrežama

"Odobrenje je dano na zahtjev Sjeverne Makedonije 'za sudjelovanje u sastanku Vijeća ministara OSCA-e u Skoplju ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu i spada pod izuzetke od primjene EU režima sankcija protiv njega", navodi se u priopćenju.

Međutim, odobrenje "ne vrijedi za članove njegove delegacije, koji su također osobe pod sankcijama prema trenutačnom zakonodavstvu EU-a, što je izričito navedeno u odgovoru bugarske strane."

Lavrov je izjavio da je njegova kancelarija primila zahtjeve za bilateralne sastanke od nekoliko ministara vanjskih poslova drugih zemalja koji planiraju biti u Skoplju. "Naravno, sastat ćemo se sa svima", rekao je.

Njegov zamjenik, Sergej Rjabkov, novinarima je rekao da Lavrov neće imati sastanak s državnim tajnikom SAD-a Antonyjem Blinkenom, koji se također očekuje na sastanku ministara vanjskih poslova OSCA-e, piše Euronews.

Lavrov tvrdi da je sigurnosna situacija u Europi sada opasnija nego ikada tokom Hladnog rata. Nekada su, tvrdi, Sovjetski Savez, SAD i njegovi saveznici iz NATO-a tražili "obuzdavanje svoje rivalnosti političkim i diplomatskim praksama" i nikada nisu "izražavali tako ozbiljne zabrinutosti za svoju budućnost, svoju fizičku budućnost."

"Sada su takvi strahovi sve češći", dodao je.

Lavrov je dalje izjavio da Moskva ne razmišlja o obnavljanju veza s Europom, već kako "bismo trebali zaštititi sebe u svim ključnim sektorima naše ekonomije, našeg života uopće i naše sigurnosti."

Ovakav odvažan stav čini se kao nada Moskve da bi zapadna podrška Ukrajini mogla oslabjeti uslijed nadolazećih izbora u SAD-u i Europi, rata u Gazi i situacije na ratištu gdje ukrajinski kontra udar nije postigao značajne dobitke.

Lavrov tvrdi da, dok neki na Zapadu možda žele zamrznuti sukob kako bi Ukrajina stekla vremena za ponovno naoružavanje, "mi ćemo razmotriti i vagati sve te ponude deset puta da vidimo kako se uklapaju u naše interese i koliko su pouzdani ti europski sugovornici."

"Oni su vrlo, vrlo ozbiljno potkopali svoj ugled", rekao je Lavrov. "Možda još nije potpuno, ali skoro pa jest."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije