Sergej Lavrov najavio odgovor Rusije zbog napada dronovima na Kremlj

0
Hina
Sergej Lavrov najavio odgovor Rusije zbog napada dronovima na Kremlj
Foto: Twitter / Napad dronovima na Kremlj

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da je napad dronovima na Kremlj bio "neprijateljski čin" te da će Rusija odgovoriti "konkretnim akcijama", a Kremlj je najavio zasjedanje ruskog Vijeća sigurnosti.

Rusija je za pokretanje dronova u pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina okrivila Ukrajinu, pojasnivši pritom da iza svega stoje Sjedinjene Države. Ukrajina je odbacila te optužbe, a Bijela kuća saopćila da je to "suluda tvrdnja" i "laž".

"Sasvim je jasno da je to neprijateljski čin i potpuno je jasno da teroristi iz Kijeva to nisu mogli učiniti bez znanja njihovih gospodara", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Indiji.

Kakav cirkus je morao gledati Edin Džeko: Navijači Fenerbahce uletili na teren i napali goste

Kakav cirkus je morao gledati Edin Džeko: Navijači Fenerbahce uletili na teren i napali goste

"Nećemo odgovoriti razglabajući o tome predstavlja li to 'casus belli' (povod za rat) ili ne. Odgovorit ćemo konkretnim akcijama", rekao je Lavrov.

Rusko Vijeće sigurnosti će o incidentu s dronovima raspravljati kasnije danas, saopćio je glasnogovornik Kremlja. Moskva je odmah nakon incidenta poručila da zadržava pravo na odmazdu.

"Svjesni smo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu, već u Washingtonu. I Kijev radi ono što mu se kaže da radi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Europska unija je jučer pozvala Rusiju da ne koristi navodni napad dronom kao izgovor za eskalaciju rata protiv Ukrajine.​​​​​ U srijedu u noći Kremlj je bio napadnut bespilotnim letjelicama u, kako je objavila Moskva, neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina.

U navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska odbrana onesposobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije