Prve reakcije nakon Putinovog govora: Latvija neće izdavati vize, Finska pripremila obrambene snage

1
Radiosarajevo.ba
Prve reakcije nakon Putinovog govora: Latvija neće izdavati vize, Finska pripremila obrambene snage
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je jutros djelomičnu vojnu mobilizaciju te podržao referendume u područjima Ukrajine koja su pod ruskom okupacijom.

Njegov potez osudili su brojni svjetski čelnici i dužnosnici, a ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas najavio je kako će snage za brzo reagiranje njegove zemlje biti postavljene u stanje visoke pripravnosti.

Putin se obratio: Naredio djelimičnu mobilizaciju i zaprijetio zapadu da 'ne blefira'

Putin se obratio: Naredio djelimičnu mobilizaciju i zaprijetio zapadu da 'ne blefira'

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica, u Kalinjingradskoj oblasti, snage za brzo reagiranje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi se spriječile bilo kakve provokacije Rusije ", istaknuo je na Twitteru nedugo nakon što je Putin završio obraćanje naciji.

Reakcija je pristigla i iz Latvije, još jedne europske zemlje koja graniči s Rusijom.

"Latvija iz sigurnosnih razloga neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza onim ruskim državljanima koji izbjegavaju mobilizaciju, niti će mijenjati ograničenja prelaska granice za ruske državljane sa schengenskim vizama uvedena od 19. septembra", istako je Edgars Rinkēvičs, ministar vanjskih poslova Latvije.

Nakon uvedene djelomične mobilizacije, naime, mnogi Rusi poželjeli su napustiti svoju zemlju. To je potvrdila i Inna Sovsun, ukrajinska zastupnica.

"Rusi su odmah nakon objave djelomične mobilizacije kupili karte za sve raspoložive zrakoplove u inozemstvu. To pokazuje koliko oni stvarno podržavaju rat", navela je Sovsun.

Ministar Rinkēvičs istaknuo je i kako će se Latvija konzultirati sa saveznicima i partnerima o zajedničkom djelovanju u vezi s mobilizacijom. Navodi da je potrebno razgovarati o daljnjoj podršci Ukrajini i razmotriti moguće dodatne sigurnosne mjere u regiji. 

Također, naglašava kako je razina vojne prijetnje Latviji i dalje mala, piše Večernji list.

"Rusija je danas opasna za Europu i svjetski mir kao što je to bila nacistička Njemačka u prošlom stoljeću", zaključio je Rinkēvičs.

Finski ministar obrane Antti Kaikkonen rekao je da pomno prate situaciju u susjednoj Rusiji, prenosi U.S. News. 

Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna, obrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pomno prati, rekao je Kaikkonen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije