Prve reakcije iz EU nakon što je Rusija priznala Donjeck i Lugansk

0
Radiosarajevo.ba
Prve reakcije iz EU nakon što je Rusija priznala Donjeck i Lugansk
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Evropska unija (EU) je spremna da uvede sankcije ako Moskva odluči da prizna nezavisnost separatističkih regiona istočne Ukrajine, i poziva predsjednika Rusije Vladimira Putina da to ne učini, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

“Pretpostavljamo da Putin to neće učiniti, ali ako to učini, onda ću staviti paket sankcija na sto evropskim ministrima”, rekao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je poslije telefonskog razgovora sa Putinom da bi priznanje proruskih separatista predstavljalo “jednostrani prekid“ mirovnih sporazuma postignutih 2015. godine u Minsku.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Scholz koji je prošle sedmice boravio u Moskvi, ponovo je pozvao na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih vojnika sa granice sa Ukrajinom i dodao da treba poštovati prekid vatre.

I UN je reagovao i pozvao na suzdržanost “od bilo kakve jednostrane odluke ili akcije koja bi mogla narušiti teritorijalni integritet Ukrajine”, piše N1.

Putin je ranije danas izjavio da njegova zemlja razmatra zahtjev o priznavanju nezavisnosti dvije otcjepljene teritorije u istočnoj Ukrajini.

Lideri dvije otcjepljene teritorije u istočnoj Ukrajini pozvali su danas Putina da prizna njihovu nezavisnost i uspostavi “odbrambenu saradnju”.

Taj poziv, emitovan na ruskoj televiziji, uputili su lideri separatističkih pokrajina Donjeck i Luganjska, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik.

Ruski poslanici su 15. februara uputili apel Putinu da Rusija prizna nezavisnost tih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, gdje se od 2014. godine sukobljavaju ukrajinske snage sigurnosti i proruski pobunjenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije